Еспресо. Захід

Партія "Слуга народу" заявила, що її підтримують письменники Львівщини. Письменники обурені (оновлено)

17 жовтня, 2020 субота
14:36

Наслідком скандалу може стати відставка голови Львівської організації НСПУ Ігоря Гургули.

16 жовтня на сайті "Гал.інфо" з'явилося звернення від імені "письменників Львівщини до співгромадян" під назвою  "Не зачиняймо дверей, у які увійшла надія", і підписане головою Львівської організації Національної спілки письменників України Ігорем Гургулою. У ньому висловлюється повна підтримка президентської партії "Слуга народу" та її кандидатів на Львівщині на місцеві вибори. За підтримку письменникам подякував зокрема кандидат на пост міського голови Львова від "Слуги народу" Тарас Кльофа.

Утім низка львівських письменників уже висловили своє обурення з приводу даного звернення, а голова Спілки письменників України Михайло Сидоржевський заявив, що керівництво НСПУ не має до нього жодного стосунку.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

"Ми, українські письменники, залишаємось чи не єдиним суспільним прошарком, якому сповна довіряють люди. Своїми патріотичними творами ми закликаємо наших громадян перейнятися почуттям любові до рідного краю, усвідомленням гордості за те, що належимо до великої української нації. Серед нас немає олігархів, ми не продалися за великі гроші , нас майже не запрошують на телеефіри, боячись нашої правдивої відвертості. І ця заява йде від чистого серця та твердої переконаності у необхідності дати шанс молодому поколінню політиків та управлінців проявити себе сповна", – йдеться у зверненні, підписаному Ігорем Гургулою.

Відтак, "від чистого серця", йде рекомендація: "Наблизившись до дати проведення виборів до місцевих органів влади, проаналізувавши та зваживши усі "за" і "проти", ми дійшли до висновку, що на Львівщині гідно представлятиме місцеву владу команда партії "Слуги народу".

Одночасно у мережі з'явилося фото з приміщення Львівської обласної письменницької організації, на якому зображені кілька львівських письменників на чолі з головою Львівської обласної організації НСПУ Ігорем Гургулою. Фото оформлене у передвиборний плакат партії "Слуга народу": зелені кольори, надпис "Зе! Місцеві. Слуга народу" і гасло "Дякую за підтримку Національній спілці письменників України!".

Дане звернення обурило львівську громадськість. Зокрема громадська діячка, донька дисидентів-"шістдесятників" Ірини та Ігоря Калинців Дзвінка Калинець-Мамчур написала на своїй сторінці у Facebook:  "Звертаюся до письменників Львівщини! Ви справді ТАК думаєте??? ви дійсно підтримуєте слуг??? Марія Людкевич, Богдан Чепурко, Олесь Дяк??? І, якщо звертаєтесь на підтримку, то, будь ласка, від імені Спілки, а не ВСІХ письменників. Бо Ігор Калинець точно не з вами! Як не був із Вами, коли в 70-х ви підтримували владу "слуг", яка садила письменників-дисидентів. Вашого голосу не було на захист Василя Стуса, коли його замучили в совєтских катівнях. Пишіть у коментарях, хто не підтримує це ганебне звернення!!!"

Своєю чергою письменниця Оксана Думанська назвала дане звернення маніпулятивним. "Мушу прокоментувати: маніпуляція полягає в тому, що це не Національна СПУ, а тільки львівська її організація. Друге: таку знимку можна зробити, запросивши деяких спілчан як би на зустріч із претендентом на голову міста – і ніби нічого кримінального, бо прийшли побачити й спитати... Третє: спілка давно вичерпала усі можливі ресурси як письменницька організація, бо або ти автор, яким цікавиться видавець, або ти автор, якому видавцю до тебе нема ніякого діла. Колись ішли у спілку, щоб потрапляти у видавничий план - зараз книговидавництво й книгопоширення у приватних руках, тому роль спілки підупала. Гадаю, що оці слова, які нас обурили, просто доточили. Щоб переконувати читачів... хоча подивіться, чи книжки сих авторів є в книгарнях... Мені шкода, що в цій халепі Марія Людкевич...", – написала вона у Facebook.

Водночас у Національній спілці письменників України спростовують свою причетність до оприлюдненого звернення. І припускають, що воно було приватною ініціативою Ігоря Гургули.

"Відповідно до чинного законодавства і статуту НСПУ, керівництво Національної спілки письменників України не має права забороняти брати участь у виборах членам НСПУ в індивідуальному порядку. Якщо пан Гургула чи будь-хто інший хоче позмагатись на виборах чи підтримати чиюсь кандидатуру – це їхнє громадянське право. Якщо Правління Львівської письменницької організації вирішило підтримати кандидатів від партії "Слуга народу" – це право львівського Правління.

Але виступати від імені всієї НСПУ – такого права не має ніхто без відповідних рішень – з’їзду, Правління чи Секретаріату.

Звертаюсь до пана Гургули з проханням надати протокол рішення "письменників Львівщини", відповідно до якого він заявив про підтримку на виборах політичної партії "Слуга народу", – прокоментував голова НСЖУ Михайло Сидоржевський.

Він наголосив, що керівництво НСПУ не має жодного стосунку до "висновку письменників Львівщини", оприлюдненого Ігорем Гургулою. А також, що НСПУ як творча організація не бере участі у виборах.

"Думаю, що в українських письменників, як і загалом в українських громадян, є дуже багато болісних запитань до чинної влади, уособленої саме партією "Слуга народу". І стосуються вони виконання щедрих передвиборчих обіцянок, управлінського хаосу, соціально-економічної нестабільності, поділу на недоторканих "своїх" і "чужих", яких треба будь-що "посадити",  абсурдних загравань і намагань "порозумітися" з Путіним, абсурдної політики "перестати стріляти" і "мир за будь-яку ціну", маніпулювання громадською думкою, неприхованого бажання спровадити в маргінальне гетто українську національну культуру… Думаю, що українські громадяни дадуть справедливу оцінку роботі цієї влади на виборах 25 жовтня", – зазначив Михайло Сидоржевський.

Скандал вийшов такий гучний, що може вартувати Ігорю Гургулі посади: на своїй сторінці у Facebook львівська письменниця Лана Перлулайнен написала: "Якщо голова ЛО НСПУ Ігор Гургула справді заявив про підтримку спілкою ЗЕлених слуг, не з'ясувавши думки львівських письменників, якщо це не фейк, то треба негайно його переобрати!". Зараз у мережі обговорюють можливість проведення позачергових зборів львівської організації НСПУ, де порушать питання переобрання голови.

Водночас Ігор Гургула коментарів не дає, втім, кажуть, найближчим часом з'явиться його офіційна заява.

Окрім того, львівська поетеса і перекладачка, членкиня Національної спілки письменників України Любов Долик звернулася з відкритим листом до кандидата у мери Львова від партії "Слуга народу" Тараса Кльофи, в якому закликає кандидата не маніпулювати думкою виборців та спростувати поширену інформацію.

"Шановний пане Тарасе! Ми, письменники, члени Львівської організації НСПУ заявляємо, що не погоджувалися висловлювати Вам, як кандидатові у мери від партії "Слуга народу", офіційну підтримку від імені усієї Львівської обласної організації НСПУ.

Допис, який Ви опублікували на своїй сторінці з подякою львівським письменникам –   перекручення інформації. Так, у приміщенні Спілки письменників відбулася зустріч з Вами, як з кандидатом у мери Львова. Підтримка  Ігоря Гургули, голови Львівської організації НСПУ, не означає підтримку всієї письменницької спільноти. Кожен має право на власний вибір", – зазначає Любов Долик.

Також вона просить кандидата у мери не маніпулюйте думкою виборців, зазначаючи у дописі всіх письменників. "Якщо Ви послуговуєтесь такими методами зараз, ще не отримавши владу – яка буде до Вас довіра? Вимагаємо спростувати Ваше повідомлення і подати правдиву інформацію", – наголошує письменниця.

"Еспресо.Захід" стежитиме за розвитком ситуації.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал

Теги:
Читайте також:
  • Київ
  • Львів
  • Вінниця
  • Дніпро
  • Донецьк
  • Житомир
  • Запоріжжя
  • Івано-Франківськ
  • Кропивницкий
  • Луганськ
  • Луцьк
  • Миколаїв
  • Одеса
  • Полтава
  • Рівне
  • Суми
  • Сімферополь
  • Тернопіль
  • Ужгород
  • Харків
  • Херсон
  • Хмельницький
  • Черкаси
  • Чернівці
  • Чернигів
  • USD 39.39
    Купівля 39.39
    Продаж 39.86
  • EUR
    Купівля 42.1
    Продаж 42.86
  • Актуальне
  • Важливе
2024, середа
24 квітня
16:42
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
Житель Одещини і медпрацівниця з Рівненщини виготовляли ухилянтам фіктивні документи про інвалідність
16:30
У Львові у Національному музеї покажуть "Пісню пісень" Ольги Погрібної-Кох 
16:24
Огляд
Осінь, дощ
Погода Львів: прогноз синоптиків на сьогодні 24 квітня, завтра, тиждень
16:08
Житло для переселенців
У Луцьку затвердили новий порядок надання житла переселенцям
15:57
Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
На Донеччині загинули двоє воїнів з Волині – Олексій Хоміч і Олексій Стахорський
15:41
гранати
Закарпатець зберігав вдома бойові гранати, зброю вилучила поліція
15:23
Отець Роман Мірчук
Відійшов у засвіти отець Роман Мірчук – митрофорний протоієрей і похресник Степана Бандери
15:10
Біля кордону з Румунією затримали авто з трьома ухилянтами 
14:58
наркотики
Подружжя зі Львівщини організувало наркобізнес, у них вилучили товару на 1 млн грн
14:53
Оновлено
У Львові через зміни ОДР затори з Сихова в сторону центру. Що кажуть в ЛМР
14:49
електросамокати у Львові
Під Львовом сталася ДТП з інспекторкою податкової й дітьми на самокаті 
14:41
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого у тилову частину
14:25
цистерна для пального
У "Шегинях" митники конфіскували в рівненських бізнесменів цистерну для пального
14:08
Кроноспан_будівелька каска
Впав у бетонозмішувач: на виробництві біля Рівного загинув чоловік, поліція почала розслідування
13:55
Kordon Race 2024
Постріляти з "Джавеліна" та навчитися тактичної медицини: біля Львова пройдуть змагання Kordon Race 2024
13:50
Огляд
Як на Закарпатті виникла своя греко-католицька церква: історія Ужгородської унії та боротьби з угорцями Мукачівської греко-католицької єпархії
13:39
Оновлено
На фото: 7-річний харківʼянин у Тернополі
Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в Лубінця "захисту від організованого хейту"
13:24
будівництво модульного житла
На Хмельниччині будують модульне містечко для працівників ЗАЕС
13:12
вогонь, полум'я, пожежа
У пожежі на Хмельниччині через необережне куріння загинув чоловік
12:55
На Буковині водій Volkswagen збив 9-річного хлопчика
На Буковині водій Volkswagen збив 9-річного хлопчика
12:40
Львів, вулиця, головний вокзал, вокзал, львівська залізниця
У Львові засудили залізничника, який фотографував переміщення військової техніки
12:24
ЗСУ, військові
"Це не так, як у кіно": військовий єгер розповів про свою участь в бойових діях
12:10
Прикарпатець, який захоплювався "вагнерівцями" і російськими "казаками", постане перед судом
Прикарпатець, який захоплювався вагнерівцями і російськими "казаками", постане перед судом
11:58
волинянин, якому пришили руку
Травмувався на будівництві: луцькі хірурги пришили руку 37-річному чоловіку
11:43
У Рівному з багатоповерхівки випав чоловік. Він загинув
У Рівному з багатоповерхівки випав чоловік. Він загинув
11:27
лавина
У Карпатах – відлига, туристів закликали не ходити у гори через високу ймовірність сходження лавин
11:14
пункт пропуску
На кордоні з Молдовою запрацювала єЧерга для автобусів: деталі
11:08
Інфографіка
курс валют
Курс валют у Львові в банках та обмінниках 24 квітня: вартість доларів та євро дещо зросла
10:57
прикордонний контроль, перетин кордону
Скільки людей перетнули західний кордон України 23 квітня
10:41
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
Російська ракета понівечила обличчя: у Львові медики повертають красу дівчині з Сєверодонецька
10:25
таеквондисти
Спортсмени Львівщини відзначилися на чемпіонаті Європи з таеквон-до
10:12
Олександр Дейкало
У ДТП на Хмельниччині загинув військовий зі Львівщини Олександр Дейкало
09:55
суд, гроші, штраф
Волинський суд оштрафував харківського аспіранта за спробу виїхати за кордон з підробними документами
09:45
кордон, черги
Черги на кордоні з Польщею у Львівській області 24 квітня
09:32
загинув свічка
Здійснив кілька ротацій на фронт для духовного супроводу бійців: помер військовий капелан Олексій Куйбіда
09:15
перейменування вулиці
У Рівному можуть заборонити перейменовувати вулиці під час війни
08:58
Марк Диржка
Провідний хірург Нью-Йорка приїде до Львова, щоб лікувати дітей зі складними патологіями хребта
08:46
електромережі ЛЕП світло
Чернівціобленерго постачало електроенергію бізнесу за тарифами для населення
08:28
Михайло Бадида
Понад рік був зниклим безвісти: на війні загинув доброволець із Закарпаття Михайло Бадида
08:10
На фото: 7-річний харківʼянин у Тернополі
"Сто відсотків була дискримінація": представниця омбудсмена про конфлікт між родиною переселенців і бібліотекою
Більше новин