Мільйон дерев за 24 години. В Україні відбулася масштабна акція з озеленення

Мета акції – об’єднати зусилля громадськості, влади, бізнесу заради спільного відновлення екосистеми країни.

17 жовтня в Україні відбулася масштабна акція з озеленення – організатори та учасники події запланували встановити новий рекорд, висадивши мільйон дерев за 24 години, повідомляє "Еспресо.Захід".

Участь в акції взяли 16 державних лісгоспів Львівщини. У Свірзькому лісництві Бібрського лісгоспу молодий ліс висаджували голова Державного агентства лісових ресурсів України Василь Кузьович, громадськість, лісівники, представники обласної влади, вихованці Львівської академії фехтування.

32 відсотки території Львівської області вкрито лісами, але щороку восени та навесні проводять масштабні акції висаджування лісу. Торік було встановлено  рекорд України, а тепер планують всіх обігнати знову.

Начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека повідомив, що в межах акції планують висадити 800 тисяч дерев, для цього підготували близько  80 гектарів площ. Висаджують різні породи. На Опіллі - букові, дубові ліси,  на Малому Поліссі – сосну та дуб, у Карпатах – ялицю, бук, дугласію.

"Хто ставить цілі на рік – сіє просо, хто на 10 років – висаджує дерева, а хто на все життя, той виховує дітей. Для мене така акція має глибинний зміст, оскільки ми виховуємо чемпіонів. У спортсменів треба виховувати правильне бачення світу в цілому. Сьогодні нас близько 20 осіб, ми радо беремо участь в акції і маємо чудовий настрій", – розповіла Зоряна Семирак, засновниця Львівської академії фехтування.

Після невеличкого інструктажу всі взялися до роботи. Фехтувальник Сергій Жарських запевнив, що фехтування йому дається легше,  хоча процес висаджування подобається.

Разом з ним садили ліс й його батьки.

"Тут лише  плюси, допомога природі – добра справа. Ліс треба садити, щоб наші діти раділи. Це добре для людей і тварин, птахів, для всього живого, багато позитивних емоцій. Років через 10 приїдемо подивитися, як тут наші дуби", – каже тато Сергія,  Олександр Жарських.

Фото: Таміла Гончаренко

Схожі акції відбулися в інших областях Західної України. Зокрема в Ужгороді в рамках акції біля Ужгородського національного університету висадили 600 кущів бирючини.

Фото: Суспільне.Закарпаття

В урочищі Рафайлово на Мукачівщині прикордонники Чопського та Мукачівського загонів висадили понад тисячу молодих саджанців дуба та ясеня.

Фото: Західного регіонального управління Держприкордонслужби

У Рівненській області на 32,2 гектарах в рамках акції висадили сосну, дуб, ялину, модрину, яблуню та калину, всього – 215 тисяч дерев.

Фото: Суспільне.Рівне

Також до акції долучились і всі лісгоспи Тернопільської області.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал