Ганна Цапик. Як перевезти у Британію кота?

З нотатника українки, яка мешкає у туманному Альбіоні

Домашні улюбленці – та найскладніша частина переїзду, до якої важко підготуватись і фізично і морально. Якщо ваш переїзд обмежуватиметься візою й емоційними гойдалками, то з тваринами все набагато складніше.

Отож як перевезти кота в Англію? Покрокова інструкція.

Мій рудий кіт не був обдуманою чи довгоочікуваною покупкою. Живучи у Києві, в орендованій квартирі, ти взагалі прирікаєш себе на одвічне ріелторське правило “никаких детей и животных”. Тому коли Алекс прибився до мене в дощовий день, не було жодних шансів на те, щоб залишити його в себе.

Та час, як це часто буває, вніс свої корективи. І ось кіт, уже викупаний і наречений ім'ям відомого лева з мультика "Мадагаскар", готовий прийняти британське громадянство.

Перше, що слід пам'ятати, вирішуючи перевезти кота в Англію, що ніхто нічого про це не знає. Навіть ветеринари (я побувала в чотирьох клініках, слухаючи абсолютно різні поради. Ніхто не давав стовідсоткових гарантій, що перелічених вакцин буде достатньо для українських прикордонників, а тим паче для британських. Друге – перечитати 2954367 статей на цю тему (з яких лише 2-3 варті уваги), подивитися стільки ж відео і підсумувати таке:

Відразу відповім на ваше запитання, чи не легше було замовити службу доставки, яка перевозить тварин з самого Києва? Звісно, легше. І такі фірми є. Тим не менше, вакцини все одно доведеться робити самотужки, і перевозять схожі служби далеко не кожного. Мій Алекс, за номером чіпа, на це перевезення не підійшов. А от з собаками у цьому питанні набагато простіше. Як і з переїздом тварин у країни Європи. Там вимог щодо вакцин менше, і є прямі авіасполучення.

Також слід пам'ятати, що ветеринарні клініки Англії втричі дорожчі, аніж найкращі у Києві. Звичайні щеплення від сказу і глистів, про які я згадувала вище, і які вартують 500-800 гривень, у Британії обійдуться вам у 80 фунтів (2900 грн). А їх потрібно робити щороку, щоб була чинна довідка на антитіла (3000 грн), після якої домашньому улюбленцю слід чекати карантин. Тоді, якщо раптом знову доведеться відправитись з котиком у подорож, вам лише необхідно зробити довідку в аеропорт і дати у ветлікарні таблетку від глистів перед самим виїздом.

Я в жодному разі не хотіла вас цим переліком налякати. Ні. Просто застерігаю зайнятись документами для кота в той же період, коли збиратимете документи для власної візи у Великобританію. Бо у моєму випадку віза була готова, валізи також, а кіт ще сидів в Києві на карантині, перш ніж я змогла за ним повернутись.

Слід дещо знати і тим, хто має бажання завести домашнього улюбленця вже у самій Англії. Зробити це без попереднього погодження зі службами Великобританії неможливо. Саме тому на вулицях Англії ви не побачите бездомних котів чи собак.

Реєструвати потрібно і тварину, яку ви привезли з усіма необхідними документами. І сплатити за цю реєстрацію 80-120 фунтів (2900-4200 грн). Проте така реєстрація на руку котам, які самі виходять на прогулянку. У випадку якщо кіт не прийшов додому, ви звертаєтесь у службу реєстрації, і вам уже безплатно його знаходять і повертають.

А щоб кота, який розгулює вулицями, раптом не забрали у притулок як бездомного, тваринам вішається на шию медальйон з адресою і номером телефону власника.

Ось такі правила у Великобританії. З одного боку, дуже витратні і в часі і з точки зору фінансів. З іншого – відповідальні. Нікого рятувати від суворого вуличного життя, і ніхто, після заповнених документів, не залишатиме тварину напризволяще.