Навколо Міжнародної фотовиставки "Місто VS Карантин" виник скандал

Організатори були вимушені несподівано її згорнути.

Міжнародну фотовиставку "Місто VS Карантин", яка днями відкрилася у  Львівському палаці мистецтв, викликавши відразу великий схвальний резонанс,  організатори Дарина та Сашко Балабаї вимушені були несподівано згорнути, інформує "Еспресо.Захід".

"Львівський палац мистецтв/Lviv Art Palace порушив попередні домовленості та змусив демонтувати виставку "Місто VS Карантин", - написав Сашко Балабай сьогодні у Facebook. А це означає, що ті, хто не встиг у перший неповний тиждень побачити експозицію – а це майже двісті фоторобіт 147 авторів з різних куточків світу, що показують,  як і чим живе людство під час глобальної пандемії COVІD-2019 – уже її не побачить.

Як розповіла "Еспресо.Захід" Дарина Балабай, причиною такого рішення адміністрації палацу стала комерційна виставка, яка буде відбуватися у цих залах. "Проблема в тому, що дату нашої виставки (яку ми реалізували з Львівською спілкою архітекторів НСАУ за підтримки Департаменту з питань культури, національностей та релігій ЛОДА) ми узгоджували з Львівським палацом мистецтв упродовж двох місяців, щоби усім було зручно. Маю листа, де сказано, що передаємо на відповідальне збереження Палацу цю експозицію від 9 по 28 жовтня. Однак уже за три дні після відкриття нам сказали, що ці зали потрібні під комерційну подію і ми маємо згорнутися. М'яко кажучи, я заскочена. Зараз шукаємо нові площі, де могли би цей проект показати. А це не так просто, бо потрібно виставкову  площу на 100 квадратних метрів. Можливо, це буде Порохова вежа, а можливо, ми перевеземо проект до столиці", - каже вона.

Своєю чергою директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк сказав: "Справа в тому, що ми маємо підписаний відповідний план намірів  з "Гал-Експо" про те, що надаємо площі під проведення тих чи інших подій. Оскільки через карантин всі плани посипалися і все висіло в повітрі, то вирішуючи дати виставки "Місто VS Карантин", ми ще не знали достеменно, що й до чого у нас буде. Подія, що має бути, – це чи не перша комерційна за цих карантинних півроку. Про багато речей, пов'язаних з фінансуванням, Львівський палац мистецтв вимушений турбуватися самостійно. Для порівняння  – коли за минулий рік ми заробили 3.5 мільйони гривень, то цього року добре, якщо з врахуванням всіх майбутніх проплат вийдемо на 700-800 тисяч. Знову ж таки наголошу: з понад 300 дійств, які відбулися у нас минулого року – понад 200 для їхніх творців були безкоштовними. Мені дуже прикро про ту ситуацію, що склалася, бо проект "Місто VS Карантин" справді чудовий. У найближчий  понеділок я виходжу з відпустки і в нас буде нарада. Якщо організатори виставки "Місто VS Карантин" погодяться, то ми готові  повторно відкрити в себе цей проект і експонувати його до кінця року".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал