"Волиньгаз збут" оштрафували на 55 мільйонів гривень за брехню на сайті

Компанія стверджувала, що перемогла у 90% тендерів на РroZоrro.

Про це повідомляє пресслужба Антимонопольного комітету України, передає "Еспресо.Захід".

ТОВ "Волиньгаз збут" розміщував на своєму сайті інформацію, що вводить в оману споживачів газу.  До такого висновку дійшла тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України. Дії "Волиньгаз збуту"  визнали порушенням закону "Про захист від недобросовісної конкуренції". Компанію зобов'язали сплатити штраф у розмірі 55,18 млн грн. 

Як виявилось, на сайті газопостачальної компанії вказано, що з початку року ТОВ "Волиньгаз збут" перемогло більше ніж в 90% тендерах ProZorro. Натомість при перевірці цих даних АМКУ виявили, що насправді компанія у зазначений період взяла участь у 106 публічних закупівлях. А переможцем компанія стала лише у 24 з них, або у 22,6% проведених закупівель. Саме тому інформація про перемогу в понад 90% тендерів ProZorro, як стверджувало товариство, є неправдивою та могла вплинути на наміри придбати газ у ТОВ «Волиньгаз збут».

Крім того, на сайті вказали, що: "ТОВ "Волиньгаз Збут" на конкурсних торгах завжди вказує реальну вартість газу. Хоча деякі приватні постачальники, для того, щоб виграти тендер, спочатку демпінгують, занижують ціну. Але потім вони висувають істотно завищені ціни на блакитне паливо."

Під час розгляду справи спеціалісти Комітету проаналізували дані інформаційної системи ProZorro. Вони з’ясували, всупереч викладеній у рекламних статтях на сайті інформації, компанія займається заниженням цін. У ході дослідження було встановлено, що після перемоги на торгах ТОВ "Волиньгаз Збут" постійно укладало додаткові угоди на поставки природного газу зі збільшенням вартості, зокрема в перший день або місяць дії вказаних угод.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал