Обіцяли кредит під 0%: "Ідея Банк" оштрафували за неправдиву рекламу

Клієнтів не попереджали про щомісячні комісії та страхові внески.

Про це повідомляє пресслужба Антимонопольного комітету України, передає "Еспресо.Захід".

ПАТ "Ідея Банк" заплатить чотири мільйони гривень за поширення неправдивої інформації.

У рамках розгляду справи спеціалісти АМКУ встановили, що банк поширював різними каналами рекламу своїх акційних пропозицій "Ідеальна 30" Щодня ідеальний кредит піл повний 0%" та "п’ятниця ціни навпіл -50% розпродаж кредитів". Листівки, плакати, сітілайти, банери на сайтах та сторінки друкованих видань інформували громадян про видачу кредитів під "0%" та про "розпродаж" кредитів зі знижкою -50%. Ця інформація є одним із основних факторів, який може вплинути на вибір споживачем цих послуг.

Під час перевірки виявилось, що  відсоткова ставка за кредитами становить 0,001% річних, але клієнту потрібно окремо платити щомісячні комісії за обслуговування, за відкриття пакету послуг та обов’язковий страховий внесок. Водночас банк в рекламі "забув" вказати максимальну суму, на яку може бути виданий кредит, реальну річну процентну ставку, максимальний строк, на який видається кредит. Ця інформація є обов’язковою для оприлюднення, і вона могла значною мірою вплинути на наміри потенційних клієнтів отримати кредит. Такі дії цілком могли призвести до отримання неправомірних переваг перед іншими учасниками ринку.

У АМКУ дійшли висновку, що "Ідея Банк" вчинив порушення, передбачене статтею 15 Закону України "Про захист від недобросовісної конкуренції" у вигляді повідомлення неправдивих та неповних відомостей у рекламних оголошеннях щодо видачі кредитів.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал