Сьогодні – День захисника України

День захисника України – свято, що відзначається в Україні 14 жовтня, у день святої Покрови Пресвятої Богородиці, водночас із Днем Українського козацтва та Днем УПА.

Свято встановлене 14 жовтня 2014 р. Указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності й територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості. Цим же указом було скасовано Указ Президента України Леоніда Кучми 1999 р., згідно з яким щорічно 23 лютого відзначали День захисника Вітчизни.

14 жовтня, на Покрову, ще з козацьких часів в Україні традиційно вшановують українське військо.

Також 14 жовтня відзначаємо день створення Української Повстанської Армії. Дату 14 жовтня 1942 року було закріплено постановою Української Головної Визвольної Ради, а її прив'язка до свята Покрови, покровительки козацького війська, мала на меті показати тяглість історії українського війська від доби Гетьманщини.

У Львові сьогодні проходять заходи з нагоди Дня захисника України та 78-ї річниці створення УПА. Серед них – покладання квітів до Меморіалу невідомому вояку УПА, до могил борців за незалежність України на полі почесних поховань № 67 та до могил загиблих під час проведення АТО/ ООС на сході України на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища. На цвинтарі також пройде молитва за загиблими.

А з 11:00 до 12:00 молитимуться за Україну та її захисників у Гарнізонному храмі Святих Верховних Апостолів Петра і Павла УГКЦ.

На 12:30 заплановано мистецький перформанс "Знаймо наших Героїв!" біля будівлі Львівської облдержадміністрації на вул. В.Винниченка, 18.

На Сихові з 10:00 до 13: 30 триватиме виставка військової техніки на площі перед Центром Довженка (просп. Червоної Калини, 81). Увечері в Центрі Довженка відбудеться безпечний концерт гуртів "Мері", "Зaлізний Хрест", Rareform і Navigator. Його транслюватимуть на екран на площу перед Центром.

О 15.00 відбудеться піший Марш захисників від пам’ятника Степану Бандері до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Увечері, з 18:00 до 19:00, відбудеться ще одна спільна молитва в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла за участі воїнів АТО.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал