Франківське видавництво Лілея-НВ відзначило 25 років

За час існування видавництво жодного разу собі не зрадило.

Саме вчора чверть віку відзначило одне з найвідоміших в Україні видавництв української сучасної і класичної художньої, а також краєзнавчої літератури – франківське видавництво Лілея-НВ. До свого ювілею воно зробило розкішний подарунок самому собі, а заразом і всім – видало книгу "25 есе про головне", інформує з посиланням на фейсбук-сторінку видавництва "Еспресо.Захід".

 "25 есе про головне"  це есе 25-ти знакових особистостей, без яких Україна та сучасна література виглядала би цілком інакше: Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Тарас Прохасько, Петро Мідянка, Василь Герасим'юк та інші. П'ятеро з представених авторів уже у засвітах  Олег Лишега, Олександр Кривенко, Василь Кожелянко, Ігор Римарук та Юрко Покальчук.

"І ось тепер Василь зібрав нас 25 під спільною обкладинкою, – відгукнувся на сайті Збруч про книгу один з її авторів письменник та літературознавець Олександр Бойченко.  Дружніх одне до одного і не дуже, ще сильніше зближених за минулі роки і, мабуть, назавжди розійдених. Не страшно: саме так – із не зовсім пояснюваними для стороннього спостерігача симпатіями й антипатіями, братаннями й чварами – в усі часи та в усіх країнах і виглядає літературний процес. Процес минає, книжки залишаються. Конкретно з цієї байдужий до внутрішньолітературних поділів читач довідається про те, що є важливим для авторів, які іноді самі собі здаються антиподами, але у віддаленішій перспективі можуть виявитися багато в чому подібними”.

Свого часу створене українським пластунами ( лілея – знак українських скаутів, "НВ" – нічні волоцюги – так називався гурток, що його свого часу очолював засновник і директор видавництва Василь Іваночко), видавництво Лілея-НВ жодного разу собі не зрадило  – видає тільки якісні тексти, і тільки українською мовою. 

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал