Шахту "Великомостівська" перетворять на туристичний кластер

Куди подіти дев'ять сотень гірників, які працюють на копальні, в уряді поки що не придумали

Міненерго визначилося з шахтами, які розглядатимуть як пілотні проєкти для початку трансформації вугільних мономіст. Серед них червоноградська шахта "Великомостівська". Планується, що ця шахта може стати потужним туристичним кластером. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook голова Конфедерації Вільних профспілок України та Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає "Еспресо.Захід".

Те, що шахту "Великомостівську" за кілька років доведеться закрити, для гірників – не новина. Але ідея перетворити копальню на туристичний кластер викликала, м'яко кажучи, здивування. За прогнозами, вона вичерпає свій ресурс 2024 року. При цьому на сьогодні шахта не є найзбитковішим підприємством у складі ДП "Львіввугілля", тож вибір Міненерго виглядає доволі дивним.

"З економічної точки зору шахта "Великомостівська" на третьому місці за показниками в ДП "Львіввугілля". Якби так критично не знизилась ціна на вугілля, то ще чотири роки ми могли б повноцінно працювати без дотацій. Немає економічної доцільності закривати шахту раніше, – розповів  "Еспресо.Захід" директор шахти "Великомостівська" Андрій Куц. – Торік ціна вугілля була 2250 грн за тонну. Зараз – 1650 грн. Жодне державне підприємство не витримає такої ціни, вона не покриває собівартості. За такої ціни всі вугільні шахти збиткові. Якщо говорити про шахти ДП "Львіввугілля", то є ще три, в яких фінансовий результат значно гірший ніж у нас. От є шість шахт, то треба вибирати найгіршу і її розформовувати і створювати якісь пілотні проєкти, експериментувати. Ми ж при ціні у 2020 грн за тонну могли працювати без державних дотацій у нормальному режимі".

Скільки людей зараз працює на шахті "Великомостівська"?

На шахті працює 920 осіб. Це великий колектив. Але помножте цю цифру щонайменше на три – адже в усіх є сім'ї. Щомісяця ми платимо два мільйони гривень до міського бюджету Червонограда. Люди отримують зарплату, ходять у магазин. Якщо закривати шахту, треба спочатку подумати, куди подіти працівників. У нас колись був завод "Зміна" в Червонограді. Там працювало 10 тисяч людей! У всьому ДП "Львіввугілля", на шести шахтах і відокремлених підрозділах, працює сім тисяч. Тобто достатньо збудувати в місті один завод. Щодо туристичного бізнесу, то сумніваюся, що з того щось вийде. Так, можна залучити інвестиції, але однаково для забезпечення роботи туристичного об'єкта не потрібно стільки працівників.

Якщо припустити, що все ж шахту перетворять на туристичний об'єкт, чим вона може бути привабливою для туристів?

Є категорія туристів-екстремалів, які навіть у Чорнобиль їздять. Можливо, комусь буде цікаво подивитися на шахту. Але навряд чи це буде масово. За 100 метрів перед шахтою – терикон, справа – сміттєве звалище, зліва – залізниця. Можливо, за чотири роки щось зміниться. Крім того, наша шахта не розташована біля дороги, як, наприклад, Межирічанська. Сумніваюся, що туристи їздитимуть спеціально подивитися шахту.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал