Львівський активіст домігся зобов’язати прокуратуру оскаржити угорську мову на Закарпатті

Сьогодні, 13 жовтня, Львівський окружний адміністративний суд задовільнив позовну заяву львівського активіста Святослава Літинського і зобов’язав Закарпатську обласну прокуратуру подати позов про скасування регіональної угорської мови у двох районах Закарпаття.

Досі угорську використовували місцеві органи влади як регіональну в Берегівському та Виноградівському районах, передає "Еспресо.Захід".

"Сьогодні Львівський окружний адміністративний суд задовільнив мій позов до прокуратури Закарпатської області, яким дії прокуратури щодо нескерування позовів про скасування регіональної мови у Берегівському та Виноградівському районах визнано протиправними та зобов'язано повернутися до питання скерування таких позовних заяв", – написав Святослав Літинський у Facebook.

Активіст почав з того, що звернувся у прокуратуру Закарпаття.

"Закон про регіональні мови давно скасований. Відповідно і рішення міськрад незаконне. Тепер лише прокуратура може позиватися до суду і оскаржувати рішення місцевих рад про регіональні мови. Мені відмовили. Я оскаржив відмову і суд сказав, що мені неправомірно відмовили у прокуратурі Закарпаття. Я вже відстоював це питання у суді у Львові, адже держава таке дозволяє. Прокуратура Закарпаття відмовилася подавати позови про скасування рішень районних про другу регіональну мову в Берегівському та Виноградівському районах", - розповів "Еспресо.Захід"  Святослав Літинський.

Львівський окружний адміністративний суд відновив справедливість і зобов’язав розглянути звернення львівського активіста, тобто прокуратура повинна таки скерувати позови про скасування незаконних рішень про другу регіональну.

Нагадаємо, у 2002-ому в Україні діяв закон про другу регіональну мову. Угорська мова визнана такою за рішенням районних рад у місті Берегове,Берегівському і Виноградівському районах Закарпаття. Серед областей, в яких діяла так звана регіональна мова – Закарпатська, Чернівецька, Херсонська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська, Донецька, Луганська, Запорізька.

Раніше активістуу вдалося скасувати такі рішення в Одесі, Херсоні, Дніпрі, Харківській та Донецькій областях. Процес у Харкові ще триває.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал