В Івано-Франківську у 3D реконструювали бастіон XVIII століття

У кліпі, що триває менше ніж хвилина, перед очима глядачів розгортається світ із 16 000 тривимірних об’єктів.

Про це повідомляє Kurs, передає "Еспресо.Захід".

Презентували кліп, який відтворює Станиславів й, зокрема, міську фортецю XVIII століття у 3D. Автор художньої реконструкції – Денис Овчар. Франківці також знають його історично-документальну стрічку про заснування Станиславова і його фортеці – цей фільм, що презентує давнє місто, демонструють туристам. У кліпі, що триває менше ніж хвилина, перед очима глядачів розгортається світ із 16 000 тривимірних об’єктів – це і ландшафт із рослинністю, і будівлі, і тварини біля фортечних стін. Якщо зупиняти відео або переглядати кілька разів, можна зауважити будівлі, відомі тепер тільки з описів, та озера, які приймали воду з ровів довкола фортеці (вони були на місці теперішніх вулиць Бельведерської і Тичини), чи, наприклад, зруйнований вже тепер пивзавод.

Вишукуючи архіви для максимально точного відтворення Станиславівської фортеці кінця XVII – початку XVIII століть, Денис Овчар зіткнувся із тим, що архівні дані майже відсутні.

"З міста, яке пережило зміну кількох держав і політичних устроїв, щоразу вивозили документи. Про місто того часу немає нічого – не збереглося ні начерків, ні ескізів. Тому довелося спиратися на подібність і брати до уваги архітектуру того часу на сусідніх територіях, які були об’єднані з нашою в одну державу. Брав також до уваги історію європейської фортифікації. Наприклад, пропорції фортеці відновив з планів військових споруд 1780-х років на австрійських мапах. Тому назвати це історичною реконструкцією не можна. Багато що придумане, наприклад, у міському рові з водою за Палацом Потоцьких на надувному матраці лежить із трубкою в зубах старшина караульної служби. У нього перекур. В 3D моделі такий персонаж промальований, але ви його в кліпі не побачите – його затуляють стіни", – розповів Денис Овчар.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.