У Польщі своєрідно "відновили" зруйнований вандалами пам'ятник українським повстанцям

На плиті "загубили" списки полеглих, а також забули вказати, за що боролися вояки УПА.

Про це на своїй Facebook-сторінці написав народний депутат України від "Європейської Солідарності", ексдиректор Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, - інформує "Еспресо.Захід".

Народний депутат нагадує, що п’ять років тому у Польщі вандали зруйнували пам‘ятник на могилі вояків УПА на горі Монастир. Це був один з 19 (!) актів плюндрувань українських місць пам’яті на польських теренах за 2014-2019 роки.

Володимир В'ятрович особливо наголосив, що особливістю цього пам’ятника було те, що він був захищений міждержавною угодою України та Польщі. "Він мав бути відновлений негайно. Але цього не сталося, бо нинішня польська влада не готова була відновити пам’ятник загиблим українським повстанцям".

Тільки напередодні запланованого візиту президента РП Анджея Дуди до України на горі Монастир з’явився пам’ятник. "Але, - зауважує Володимир В'ятрович, - не відновлений, а новий, непогоджений з українською стороною. "Відновлювачі" загубили списки похованих повстанців, не спромоглися відтворити напис "полеглі за волю України".

"Цей брутальний крок, який є порушенням угоди між Україною та Польщею, представлятимуть як крок назустріч. Українська влада може вдати, що не помітила зневаги, і говорити про нормалізацію стосунків. Хоч мала б згадати про гідність і те, що справжні партнерські стосунки будуються лише на взаємній повазі", - підсумував народний депутат від "Європейської Солідарності".