В Івано-Франківську відбувається фестиваль міських культур

Дійство проводять уперше, а всі заходи є безоплатними.

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Фестиваль-переберія міських культур "Межа" стартував сьогодні, 10 жовтня, проте, як зазначають організатори, насиченішою буде програма у неділю, 11 вересня. Заходи можна відвідати як наживо, так і онлайн на сторінці фестивалю.

Співорганізаторка фестивалю Людмила Лінник розповідає, що означення "переберія", яке вони використовують, є новим для фестивалів: "Ми з колегами довго шукали відповідник слову карнавал. Його брати не хотіли, бо з ним пов’язані стереотипні асоціації. Й один з наших організаторів Остап Українець запропонував слово переберія, яке використовують на Буковині й позначають ним свято Маланки. Слово кумедне, веселе й незвичне".

"Назва дійства "Межа" означає грань, якою можемо рухатися, переступати її. А чому міських культур? Бо є упередження, що вся українська культура пов’язана насамперед із селами. Я не хочу сказати, що сільська культура меншовартісна, зовсім ні. Вона крута й багатогранна, але за нею ми забули, що маємо ще й міську культуру", – додає Людмила.

Метою фестивалю є показати історію міста через мову, традиції, музику, ремесла від Ренесансу і до сьогодні. Як і кожен карнавал, тут не обійдуться без справжньої карнавальної ходи, яка завершиться із заходом сонця. Тоді всі її учасники візьмуть участь у флешмобі, де за допомогою ліхтариків відтворять контури старої фортеці Івано-Франківська.

Додамо, що фестиваль-переберія "Межа" відбувається за підтримки Українського культурного фонду.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.