Міністр культури пообіцяв реконструкцію собору в Тернополі

Сьогодні, 10 жовтня, на Тернопільщині перебуває з робочим візитом міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Про це повідомили в пресслужбі Тернопільської обласної державної адміністрації, передає "Еспресо.Захід".

Під час візиту Олександр Ткаченко разом з головою ТОДА Володимиром Трушем відвідали кафедральний собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, де наступного року обіцяють провести масштабну реконструкцію.

"Ми ознайомилися з проєктом. Кошторисна документація перебуває на стадії експертизи. Відповідно до неї, храму повернуть його автентичний вигляд. Це передбачає зміну фасаду та форми купола", – розповів Володимир Труш.

За словами міністра, в бюджеті на наступний рік на культуру передбачено на 32% більше коштів, ніж 2020-го, а народні депутати подали правки, які дозволили б збільшити фінансування на програму так званої "Великої реставрації" та включити до неї Національний парк "Замки Тернопілля".

"Це надзвичайно амбітна програма, яка має на меті не лише збереження наших традицій, а й зробить реставровані об’єкти надзвичайно цікавими елементами туристичної архітектури", – переконував Олександр Ткаченко.

"Місто має надзвичайний туристичний потенціал, який ми націлені розкрити та розвивати. Вже півтора місяця я та мої заступники їздимо Україною, щоб на власні очі побачити об’єкти, що можуть увійти до програми "Велика реставрація". А саме на Тернопільщині – 34(!) старовинні замки. А ще є храми, музеї, театри", – додав він.

Щоправда, плани зможуть стати реальністю за умови, що Верховна Рада у другому читанні затвердить 7% на культурний ПДВ.

Ще одна програма Міністерства культури та інформаційної політики стосується створення центрів культурних послуг на місці старих клубів чи бібліотек, обладнані за останнім словом техніки. Там обіцяють книги, кінотеатр, інтернет-мережу для зв’язку з рідними та друзями по всьому світу тощо.