Азербайджан і Вірменія домовилися припинити вогонь у Нагірному Карабасі

У ніч з 9 на 10 жовтня 2020 року в Москві (Росія) завершилися перемовини міністрів закордонних справ Азербайджану, Вірменії та Росії Джейхуна Байрамова, Зограба Мнацаканяна та Сергія Лаврова.

За підсумками зустрічі щодо врегулювання ситуації у Нагірному Карабасі, де вже близько двох тижнів не вщухають інтенсивні бойові дії між Азербайджаном та Вірменією, було ухвалено заяву. Текст документа наводить відомство Лаврова, передає Еспресо.TV.

Сторони, зокрема, погодилися на такі взаємні кроки:

"1. Оголошується про припинення вогню з 12 години 00 хвилин 10 жовтня 2020 року в гуманітарних цілях для обміну військовополоненими та іншими утримуваними особами і тілами загиблих при посередництві і відповідно до критеріїв Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

2. Конкретні параметри режиму припинення вогню будуть узгоджені додатково.

3. Азербайджанська Республіка і Республіка Вірменія за посередництва співголів Мінської групи ОБСЄ на основі базових принципів врегулювання переходять до субстантивних перемовин з метою якнайшвидшого досягнення мирного врегулювання.

4. Сторони підтверджують незмінність формату переговорного процесу".

Азербайджанські та вірменські урядові джерела підтверджують дану заяву.

Нагадаємо, вранці в неділю, 27 вересня, у Нагірному Карабасі після понад 4-річної перерви (з квітня 2016 року) відновилися повномасштабні бої між Азербайджаном та Вірменією із застосуванням артилерії, авіації та піхоти.

Офіційний Баку, на чиєму боці перевага в озброєнні (азербайджанці використовують новітні турецькі дрони, зокрема дрони-камікадзе), фінансуванні власних збройних сил і в численності війська, заявив про ведення "контрнаступальної операції" по усій лінії фронту у відповідь на провокації з вірменської сторони. Мета – повернення юрисдикції над втраченими у 90-их роках населеними пунктами і стратегічними висотами.

Азербайджан підтримують Туреччина й Пакистан.

Зі свого боку прем'єр Вірменії Нікол Пашинян заявив про напад на невизнану "Нагірно-Карабаську республіку" ("НКР") з боку Азербайджану.

У Вірменії та НКР оголосили військовий стан. Азербайджан також запровадив воєнний стан у низці регіонів країни і часткову мобілізацію.

Баку заявив про "визволення" низки населених пунктів у східній частині Нагірного Карабаху.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал