Львів'ян не питали. Виконком ЛМР затвердив проєкт будівництва сміттєпереробного заводу

Будівлю, попри протести місцевих мешканців, зведуть на вулиці Пластовій.

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 9 жовтня, виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив документацію за проєктом "Будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів на вул. Пластовій, 13".

Контролюватиме виконання рішення заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Сміттєпереробний завод займатиме близько 10 га території. Планують звести виробничий комплекс з усіма необхідними для підприємства спорудами, серед них – і очисні.

За проєктом, на підприємстві працюватиме 149 осіб.

Загальна вартість усього будівництва становить 1 млн 287 тис. 444 грн. Кошти для цього виділяє Європейський банк реконструкції та розвитку.

Мер Андрій Садовий переконує: збудують завод за два роки.

Під час голосування двоє членів виконавчого комітету ЛМР утримались. Вони наводять вагомі аргументи: досі немає фізичного макета споруди, а жителі мікрорайону Знесіння проти будівництва саме на Пластовій. Сьогодні, 9 жовтня, біля Львівського обласного адміністративного суду протестували активісти проти такого рішення виконкому.

Нагадаємо, потребу спорудження сміттєпереробного заводу обговорюють упродовж усіх каденцій чинного міського голови. Проблема загострилася 2016 року, коли сталася трагедія на Грибовицькому сміттєзвалищі – найбільшому в Україні. У пожежі й завалах сміття загинули три рятувальники та еколог, тіла якого не знайшли.

Полігон для твердих побутових відходів вичерпав свій ресурс вже кілька десятків років тому, його ще до пожежі і обвалу сміття небезпідставно вважали потенційно небезпечним. Через гудронні озера "Грибовичі" перетворилися і в джерело екологічної небезпеки.

Місто почало шукати альтернативу вирішення сміттєвої проблеми. Розпочалися сумнозвісні "мандри" львівського сміття спочатку районами Львівщини, а відтак і цілою країною. У мерії навіть просили містян продукувати менше непотребу. Згодом сміттєзвалища області і сусідніх регіонів відмовились приймати відходи зі Львова.

Міський голова щороку озвучував нові дати початку робіт з будівництва сміттєпереробного заводу, та як мантру повторював однакові заяви про тендери та плани. Компаній, які зголошувались на будівництво, назагал набралося понад десяток, та всі вони, через незрозумілі причини, припиняли переговори з мерією.

Попри сьогоднішнє рішення виконкому, яке дивним чином збіглося із фінальною стадією виборчої кампанії до місцевих органів самоврядування, у справі будівництва сміттєпереробного заводу досі тривають тендерні процедури.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.