Від початку року зафіксували 56 випадків фізичної агресії до журналістів

У вересні сталося сім інцидентів, пов’язаних з фізичною агресією та грубим перешкоджанням професійній діяльності журналістів.

Про це свідчать дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України", який Національна спілка журналістів України проводить спільно з партнерськими громадськими організаціями, повідомили в НСЖУ.

Більшість нападів на журналістів у вересні можна пов’язати з політичною активізацією у регіонах, спричиненою кампанією з місцевих виборів.

У Національній спілці журналістів України зазначають, що фізичну агресію щодо журналістів виявляють і в столиці, і в райцентрах, що є свідченням небезпечності професії.

"Грубі погрози ножем чи зброєю, напади, штовханина, ворожнеча – це все про реалії роботи українських журналістів, – зазначив наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Наші колеги – жертви нападів – не миряться з агресією, активно звертаються із заявами до поліції. Але безпечнішою професія стане лише тоді, коли нападники отримуватимуть вагоме покарання за перешкоджання журналістській діяльності".

Нагадаємо, "Індекс фізичної безпеки журналістів" – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. "Індекс…" укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО "Інформаційна безпека", ГО "Платформа прав людини", Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.