У Вроцлаві розпочався Фестиваль Бруно Шульца

Цього разу захід відбувається в рамках жовтневої "Осені в місті літератури – Вроцлаві"

Про це повідомило Польське радіо, передає Еспресо.Захід.

Фестиваль Бруно Шульца започаткували 2012 року з нагоди 120-річчя та 70-ї річниці смерті одного з найвидатніших європейських прозаїків. Організатори задумали його як форму вшанування пам’яті письменника та свято літератури.

Окрім зустрічей і дискусій, присвячених Бруно Шульцу, фестиваль стане можливістю поговорити про польсько-єврейсько-українсько-німецькі відносини та сліди цих відносин у літературі та мистецтві.

Через пандемію та пов'язані з нею обмеження деякі культурні події у Вроцлаві перенесли з весни на осінь. Відтак було вирішено об’єднати кілька вроцлавських літературних подій, зокрема V Міжнародний поетичний фестиваль Silesius, Літературна нагорода Центральної Європи Angelus та Бруно Шульца. Фестивалі "зустрінуться" в жовтні під час спільної осені у Вроцлаві, місті літератури, – сказала представниця фестивалю Кінґа Кучарчик.

До групи організаторів приєднається, зокрема, Фонд Нобелівської лауреатки Ольги Токарчук, який нещодавно почав свою діяльність.

Цьогорічні гості Фестивалю Бруно Шульца – це, зокрема, Тадеуш Соболєвський, Сильвія Хведорчук, Вероніка Кострико та Кшиштоф Варґа.

Фестиваль буде супроводжуватися Уроками під Пісочний годинник, які орієнтовані на молодь. Вони з’являться у програмі фестивалю поряд з уроком "Як здобути Нобелівську премію", що його організовує Фонд Ольги Токарчук.

Усі фестивальні заходи відбуватимуться у клубі Proza, Вроцлавського дому літератури. Через обмеження, пов’язані з пандемією, там зможе з’являтися обмежена кількість людей. Однак організатори наголошують, що всі події транслюватимуть у режимі онлайн.

Довідково.

Бруно Шульц (пол. Bruno Schulz) – польський письменник та художник єврейського походження. Свої твори писав польською мовою. Народився 12 липня 1892 року в Дрогобичі, що на Львівщині.

Найвідоміші літературні твори – "Цинамонові крамниці" та "Санаторій під клепсидрою". Літературні критики ставлять книжки Бруно Шульца на один рівень з творами Марселя Пруста та Франца Кафки. 

На творчість Бруно Шульца може мали великий вплив враження та переживання, які він виніс зі свого дитинства, що минуло у патріархальній єврейській родині у Дрогобичі – галицькому місті з його певним укладом життя, традиціями і ритуалами.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал