Оксана Линів переживе у Львові "Тріумф любові"

Оркестр "INSO-Львів" підготував нову концертну програму.

Бетховен, Моцарт і  Козаренко об'єднаються у "Тріумфі любові", який 13 жовтня під батутою Оксани Линів організує Академічний симфонічний оркестр "ІNSO-Львів" та вокалістка Оксана Нікітюк і солісти-скрипалі  Андрій Мурза та Євген Крук. Такий підбір  композиторів та творів до виконання запропонувала видатна українська диригентка, арт-директорка та співзасновниця Міжнародного фестивалю класичної музики LvіvMozArt (сьогодні одного з найбільших за кількістю подій та запрошених зірок в Україні) Оксана Линів, яка недавно обрана першою жінкою-диригенткою найпрестижнішого оперного фестивалю світу в Байройті, інформує "Еспресо.Захід".

Як розповіла голова правління оркестру "INSO-Львів", заступниця генерального директора Львівської національної філармонії Іоланта Пришляк, з Оксаною Линів поєднує давня дружба. "Я  цією особистістю щиро захоплююся, - каже Іоланта Пришляк, - бо жінці здобути визнання у професії диригента насправді дуже складно. І не тільки у нас, як свідчить життя, хоча український сегмент у диригентській школі особливо егоцентрований та мегаконсервативний. Оксана Линів усі перепони зуміла здолати. І той її позитив, неймовірний професійний талант, вулканічна енергія, щирість, шляхетність роблять співпрацю з цієї диригенткою шалено захопливою і навчальною. До речі, запропоновану нею до виконання Увертюру "Леонора" № 3 Бетховена, з якої розпочнеться концерт,  "інсовці" розучують вперше".

Варте уваги, що саме з Бетховена "Тріумф любові" почнеться невипадково – цього року великому німецькому композитору та піаністу, одному з найбільш виконуваних композиторів у світі 250 років. Та й увертюра "Леонора" № 3, написана до опери з ідентичною назвою саме про це — про героїчний подвиг в ім'я кохання. Цікаво, що Бетховен зумів створити самостійний симфонічно узагальнюючий інструментальний твір на конкретний сюжет, в основу якого лягли реальні події епохи Великої Французької революції.

До програми концерту також увійде Концерт для скрипки з оркестром № 5 Моцарта (що його молодий композитор написав у рідному Зальцбурзі  в часи праці концермейстером в оркестрі єпископа) та "П'ять весільних ладкань з Покуття" Олександра Козаренка, створених на основі музики, написаної нашим сучасником на початку 90-х для вистави "Покутське весілля".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал.