Якщо дитина вчиться у приватній школі, можна компенсувати частину податків

Податковою знижкою можуть скористатись усі, хто отримує офіційну зарплату.

Декларацію про доходи для отримання податкової знижки можна подавати до кінця цього року, нагадують у пресцентрі Головного управління ДПС у Львівській області, передає "Еспресо.Захід".

Зараз подають декларації за підсумками 2019 року. І це перший рік, коли до податкової знижки почали включати витрати на навчання навіть у приватній школі та садочку, а не лише у виші, як це було раніше. Головне – мати документи, які підтверджують ці витрати.

Насправді податкова знижка – це чи не єдиний випадок, коли не ви сплачуєте кошти податковій, а навпаки. Фактично це знижка на сплату податку з доходів фізичних осіб, який стягують із зарплати. Механізм розрахунку знижки простий. Скажімо, ми за минулий рік ви отримали 100 000 грн зарплати. З неї стягнули 18% ПДФО, тобто 18 000 грн. Але, наприклад, ваша дитина вчиться у приватній школі, де навчання коштує шість тисяч гривень на місяць. Тобто за дев'ять місяців навчання ви сплатили 54 000 грн. Саме ця сума і буде врахована як податкова знижка. Відтак після того, як ви подасте до податкової служби декларацію про доходи та документи, що підтверджують оплату (договір та чеки), то від 100 000 вашої зарплати віднімуть 54 000. Виходить 46 000. ПДФО з цієї суми – 8280 грн. А ви сплатили 18 000. Отже, у вас переплата 9720 грн. Саме цю суму податкова поверне вам на рахунок.

Окрім витрат на навчання, до податкової знижки можна включити частину відсотків на іпотеку, витрати на недержавне пенсійне страхування, а також вартість деяких медикаментів та процедур. Скажімо, до податкової знижки можна включити витрати на протезування зубів, лікування алкогольної чи наркозалежності, екстракорпоральне запліднення і навіть вартість операції зі зміни статі.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал