"Більш ніж половина меду на ринку – фальсифікат", – пасічник Мар'ян Дитюк

Натуральний мед не може коштувати 120 грн за літр.

Бджолярі скаржаться на поганий "урожай" меду цього року, але при цьому зізнаються, що деякі колеги по цеху пропонують споживачам замість натурального меду фальсифікат. Його більше половини меду на ринку. Про це заявив Мар'ян Дитюк, який має на Львівщині пасіку на 240 бджолиних сімей, передає "Еспресо.Захід". 

"Не може натуральний, справжній, мед коштувати дешево.  Ціна 120-140 грн за літрову банку – це смішно. Чи можна при такій ціні вижити? Якщо займатись лише медом, то ні. Тому багато пасічників опускають руки, – каже Мар'ян Дитюк. – Ми виживаємо за рахунок збору маточного молочка. Збираємо пергу, продаємо забрус, прополіс.  Мене цікавить допомога від держави не стільки у дотаціях, скільки в оформленні документів. Навіть на продаж того ж маточного молочка. Ми уже п'ять років його збираємо і досить успішно нарощуємо об'єми. Я є фізичною особою-підприємцем, то чому я маю ставати юридичною особою, навіщо мені реєструвати юридичну особу?  У мене на пасіці працює вся сім'я.  Ми не просимо у держави нічого, окрім не заважати".

Утім, окрім складних процесів оформлення документів, які підтверджують якість продуктів бджолярства, пасічники потерпають через агрохолдинги. Через інсектициди, якими обробляють посіви пшениці, ріпаку, соняшника, бджоли масово гинуть. Потерпають через цю хімію і фермерські господарства, які вирощують плодові дерева.

"У зв'язку з інтенсивним вирощуванням зернових та інших культур зараз застосовується багато різних препаратів, безпеку яких ніхто не контролює. Наприклад, поряд з нами є земля, яку обробляє іноземний агрохолдинг. Наш сад був уражений препаратами, які вони застосовують", – каже голова фермерського господарства "Грін Гарден" Олег Рудницький.  Відтак фермери скаржаться,  що навіть якщо вони дотримують екостандартів при виробництві своєї продукції, через сусідів, які на своїх полях застосовують важку хімічну "артилерію", не можуть бути до кінця впевнені у тому, що продукт на виході буде справді екологічно чистим. На їхню думку, держава мала б ефективніше контролювати безпеку інсектицидів та пестицидів, яку ввозять на територію України і продають тут.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал