"Черга на КТ легень у приватних клініках Львівщини – 8 днів", - Олег Дуда

Така ситуація зумовлена зростанням кількості хворих на COVID-19.

Про це на пресконференції повідомив голова Українського лікарського товариства у Львові Олег Дуда, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначає медик, Україна перебуває на четвертому місці в Європі за кількістю виявлених випадків коронавірусної хвороби в день і на передостанньому, 45-ому, за кількістю проведених тестувань на 1 млн населення. Лікарні переповнені, а на Львівщині вже є проблеми з госпіталізацією "ковідних" хворих.

"За статистикою медичні заклади заповнені на 50%, але запитайте сімейних лікарів - покласти хворого практично неможливо, - каже Олег Дуда. - Досі є проблеми з тестуванням, а це означає, що ми не взяли епідеміологічну ситуацію під контроль".

Лікар зазначає, що тести повинні виконуватися згідно з пріоритетністю. Першими його мають здавати пацієнти з пневмоніями. Другими – медичні працівники і хворі з підозрою на COVID-19, які мають відповідні симптоми. Третіми (але цей пріоритет не виконується) – контактні особи. Якщо не відстежувати контактних осіб, епідемія поширюватиметься.

"Як повинно бути? Людина здає ПЛР-тест, він у неї позитивний, лікується вдома, а якщо відчуває погіршення стану – лягає у лікарню. Як є зараз? Людина потрапляє у лікарню, не знаючи, що з нею і переживає, чи не заразиться коронавірусом у медичному закладі. На КТ у приватних клініках треба чекати до восьми днів – попри те, що ці заклади працюють без вихідних у три зміни. Тобто людина з пневмонією вісім днів не знає, що у неї пневмонія. Але запалення легень – це вже закінчення коронавірусної хвороби. Треба швидше обстежувати хворих – тоді й важких випадків буде менше, і вірус не буде так швидко поширюватися. У Польщі що перше, що зробила влада – об'єднала зусилля з приватними лабораторіями та клініками. У червні ми наздогнали Польщу за кількістю хворих і летальних випадків, а сьогодні хворих і летальних випадків у нас – вдвічі більше", - каже Олег Дуда.

Ситуація ускладнюється також великою кількістю хворих серед медиків. Олег Дуда зазначає, з початку пандемії на Львівщині на COVID-19 захворіли 764 медики, 27 з яких померли.

"Медична система повільно, але неухильно наближається до колапсу", - підсумовує він.

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал