У Львові відбулася І міжнародна резиденція художників-склярів "EuropeanGlassEducation"

Проєкт реалізовувався за підтримки Українського культурного фонду.

20-30 вересня у Львівській національній академії мистецтв на базі єдиної в Україні кафедри художнього скла відбулася І Міжнародна резиденція художників-склярів "EuropeanGlassEducation". Проєкт реалізовувався за підтримки Українського культурного фонду, повідомили "Еспресо.Захід" організатори.

І Міжнародна резиденція "EuropeanGlassEducation" – міждисциплінарна відкрита платформа обміну мистецьким досвідом, співтворення авторських композицій молодими й досвідченими художниками-склярами. Першочергово проєкт передбачав участь завідувачів кафедр, професорів, та студентів дев’яти мистецьких вишів країн Східної Європи: Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Туреччини та України. Разом у змішаних групах учасники працювали б над виконанням поставлених завдань, обмінювалися досвідом, ділилися інформаціями про національні школи художнього склярства та підходи до освітніх процесів. 

Карантинні обмеження змусили організаторів провести захід за участю лише українських резидентів – викладачів кафедри, нещодавніх випускників та студентів (у тому числі й інших спеціалізацій), які працювали над виконанням авторських композицій упродовж дев’яти днів. У їх розпорядженні була практично вся матеріально-технічна база кафедри: гутна піч, майстерні холодної обробки, термічного формування, вітража та розпису. За підсумками спільної роботи відбулася виставка результатів резиденції у новоствореній, сучасно обладнаній галереї кафедри художнього скла ЛНАМ. На виставці представлено 32 творчі роботи резидентів, які виразно продемонстрували володіння широким спектром технік обробки художнього скла.

Міжнародний контекст проєкту був наповнений змістовними онлайн-конференціями з професурою Естонської академії мистецтв, Латвійської академії мистецтв, Навчально-виробничого центру "ҐласРеміс" (Литва), Вроцлавської академії мистецтв (Польща) та Університету Анадолу (Туреччина). Іноземні учасники ознайомили з освітніми підходами, змістом навчальних програмам, результатами роботи студентів, а також залишили незабутні відчуття українським резидентам від прогулянок коридорами своїх кафедр і майстерень у дистанційному онлайн-режимі.

Науково-освітню складову становили лекції та презентації творчості учасників і запрошених гостей резиденції. Викладачі кафедри художнього скла: д-р Олена Якимова шукала межу та відмінності між поняттями дизайні мистецтво, Остап Іванишин заглибився в особливості технології спікання скла. Проблематики поєднання роботи художника та дизайнера торкнулась випускниця кафедри, відома художниця ОльгаТурецька. Менеджерка та кураторка Катерина Гай говорила про арт-ринок, його ключових гравців і практичні поради для художників. Керівник проєкту, завідувач кафедри художнього скла д-р Михайло Бокотей розкрив особливості розвитку міжнародного руху студійного скла та його функціонування в сьогоденні. 

"Завдяки створенню експертної групи із залученням провідних іноземних фахівців у галузі мистецької освіти буде змога працювати над розробкою інструментів і механізмів удосконалення освітньої програми "Художнє скло". Водночас удосконалення навчально-виробничих майстерень та впровадження нових технік обробки розширить спектр можливостей не тільки для цьогорічних і майбутніх резидентів, але й для усіх учасників освітньої програми", – зазначає завідувач кафедри художнього скла ЛНАМ та куратор проєкту Михайло Бокотей.

Фото: пресслужба Львівської національної академії мистецтв

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал