Більше не гроші: 25 копійок від сьогодні не приймають у магазинах

З обігу вивели також банкноти старих зразків, випущені до 2003 року

З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок та банкноти старих зразків перестали бути платіжними засобами та будуть вилучені з готівкового обігу. 

Про це повідомляє прес-служба НБУ, передає "Еспресо.Захід".

Це означає, що тепер цими монетами та банкнотами не можна розраховуватись за покупки. Магазини ресторани та інші заклади, які приймають оплату готівкою, повинні здати їх  до кас банків для зарахування на їх розрахункові рахунки до 16 жовтня.

Щодо українців, які не встигли витратити зі своїх скарбничок 25-копійчані монети та паперові гривні, випущені до 2003 року, то вони можуть безкоштовно обміняти їх на платіжні обігові монети та банкноти нових зразків. Впродовж року такий обмін можна провести у будь-якому відділення будь-якого банку. А Національний банк, "Ощадбанк", "ПриватБанк", "Райффайзен Банк Аваль" та ПУМБ прийматимуть виведені з обігу банкноти та монети впродовж трьох років - до 30 вересня 2023 року включно.

За даними НБУ, в обігу залишається близько 50 млн штук банкнот, введених в обіг до 2003 року. Це лише  1,8% від загальної кількості банкнот у обігу. Тобто на сьогодні українці ними уже практично не розраховуються.

Щодо банкнот номіналами одна та  дві гривні зразків 2003 – 2007 років та обігові монети номіналом одна гривня старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору) залишаються дійсним платіжним засобом. Ними можна продовжувати розраховуватися, їх не потрібно спеціально обмінювати. Але,  потрапляючи в банки, вони не будуть більше повертатися в готівковий обіг, а вилучатимуться банками та передаватимуться до Національного банку для утилізації. Поступово в готівковому обігу їх ставатиме дедалі менше, а їх місце займуть відповідні "сріблясті" обігові монети номіналом 1 та 2 гривні зразка 2018 року випуску.

Довідково:

У готівковому обігу наразі залишатимуться: