200 грн за вулик, 5000 за корову

Фермерам і пасічникам пообіцяли виплатити дотації з державного бюджету.

На фінансову допомогу від держави можуть розраховувати фермери, які утримують п'ять і більше корів, та пасічники, що мають щонайменше 10 бджолосімей. Аби отримати дотацію, їм треба було подати пакет документів до 1 жовтня. Сума дотації на одну бджолосім’ю становить 200 гривень та на одну корову - 5000 гривень. Максимальна виплата, яку може отримати один пасічник - 60 тис. гривень, а дотації за утримання корів – 50 тис. гривень. Про це повідомляє пресслужба Львівської облдержадміністрації, передає "Еспресо.Захід".

"За попередніми даними департаменту агропромислового розвитку, на дотацію за утримання корів подали заявки 55 фермерських господарств з поголів'ям корів 1,4 тис.  голів на суму дотації 7,1 млн грн. На дотацію за бджолосім’ї органами місцевого самоврядування вже прийнято документи від 438 пасічників. Розрахункова сума дотації становить 4,0 млн грн з наявних 20,2 тис. бджолосімей", – зазначила заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

Утім не всі пасічники, які могли б подавати документи на отримання дотацій, скористалися такою можливістю. Як зізнався "Еспресо.Захід" голова Спілки пасічників Віталій Батіг, він не подавав заявку, бо треба було збирати надто великий пакет документів, хоча багато знайомих пасічників розраховують на цю дотацію.  "У мене тепер не так багато бджолосімей – до 25. Раніше було до 60 вуликів. Тепер не найкращий час для бджільництва. Медоносна база ніяка. Наприклад, ліси, що були в околицях Раківця повирубували. Поля обробляють хімією, від якої бджоли гинуть, – каже Віталій Батіг. – Загалом це літо не найкраще для бджільництва. Пасічники зібрали лише третину меду з того, що було торік. Але ефект від бджільництва у тисячу разів перевищує вартість зібраного меду. Річ у тім, що бджоли запилюють рослини. Тому без бджіл урожай всіх решта овочів і фруктів був би значно менший. У США фермери, які щось вирощують, ще у грудні починають домовлятись з пасічниками, аби ті привозили вулики на поля. Тому державна підтримка пасічників стратегічно важлива. Наприклад, у Польщі бджолярі можуть купувати цукор за зниженими цінами. У Чехії є спеціальні ветлікарі, які опікуються здоров'ям бджіл. Сам пасічник їх не лікує. У нас же якоїсь цілісної політики підтримки бджільництва немає".

Стежте за найважливішими новинами України та світу разом з "Еспресо.Захід"! Підписуйтесь на наш Telegram-канал