Польський суд заборонив видавати Росії українця – ветерана війни на Донбасі

Окружний суд Любліна ухвалив рішення, що видача громадянина України Ігоря Мазура Російській Федерації, яка оголосила його в розшук через Інтерпол, звинувативши в участі у Чеченських війнах у 1994–2000 роках, є юридично неприпустимою.

Про це на своїй Facebook-сторінці написав польський журналіст Павел Боболович, пoвідoмляє Yavp.pl.

На недопустимості видачі українця Ігоря Мазура також наполягала польська прокуратура.

“На думку суду, є побоювання, що, якщо його буде передано Російській Федерації, його права та свободи можуть бути порушені. Рішення окружного суду в Любліні також означає, що Ігор Мазур може в'їхати на територію Республіки Польща і не може бути знову затриманий на підставі того самого прохання Російської Федерації”, - зазначив Боболович.

За його інформацією з неофіційних джерел відомо, що прокуратура Польщі  вимагатиме також, аби Ігоря Мазура викреслили зі списку осіб, яких розшукує Інтерпол. З самого початку справу українця вважали провокацією з боку Росії.

Нагадаємо, 9 листопада 2019 року Ігоря Мазура затримали польські прикордонники в пункті пропуску в Дорогуську за запитом Росії. Та опублікувала в інформаційній системі Інтерполу орієнтування про розшук українця з метою його арешту та подальшої екстрадиціїю

Після допиту Ігоря Мазура відпустили на поруки генконсула України в Любліні. Ще через кілька днів він повернувся на батьківщину, після того як до справи активно долучилися дипломати та українське МВС. Натомість справу Ігоря Мазура продовжили розглядати в Окружному суді Любліна.