Відійшов у вічність відомий закарпатський науковець Отто Шпеник

Отто Бартоломійович є автором 320 друкованих праць та восьми авторських свідоцтв на винаходи.

Сьогодні, 29 вересня, на 82 році життя перестало битися серце академіка Національної академії наук України Отто Бартоломійовича Шпеника. Про це повідомила пресслужба Закарпатської ОДА, передає "Еспресо.Захід".     

У 1961 році Отто Шпеник закінчив фізико-математичний факультет Ужгородського державного університету та отримав кваліфікацію "Фізик. Вчитель фізики". Надалі увесь його професійний шлях був пов’язаний із розбудовою і розвитком фізичної освіти і науки на базі альма-матері. Чимало зусиль доклав для будівництва лабораторного корпусу та створенню передумов для відкриття першого на Закарпатті академічного інституту – Інституту електронної фізики НАН України і став його першим директором.

Академік Національної академії наук України, заслужений діяч науки і техніки України, Отто Бартоломійович є автором 320 друкованих праць та восьми авторських свідоцтв на винаходи, Соросівський професор, він умів згуртувати навколо себе однодумців, продовжити і примножити надбання ужгородської наукової школи з фізики.

Будучи президентом Закарпатського відділення Малої академії наук, підтримував обдаровану учнівську молодь і заохочував до занять науковими дослідженнями у різних галузях.

Уродженець Мукачева, Отто Шпеник за активну громадянську позицію, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток міста удостоєний звання "Почесний громадянин м. Ужгорода".

Ім’я закарпатського вченого добре відоме і в наукових колах як ближнього, так і дальнього зарубіжжя.