Тимчасові батьки: На Львівщині шукають родини, які готові стати патронатними вихователями

Наразі в області є лише чотири патронатних сім'ї.

Коли дитину вилучають з неблагополучної родини,  у неї є два шляхи: або відразу в заклад інституційного догляду, тобто притулок чи сиротинець, або у патронатну сім'ю. У другому випадку дитина може уникнути навіть короткочасного перебування у притулку чи інтернаті. От тільки у нас катастрофічно мало родин, які готові стати патронатними вихователями. На Львівщині на сьогодні є лише чотири патронатні сім'ї: дві у Яворівському районі, одна у Львові та одна у Золочівському районі, розповів "Еспресо.Захід" начальник Служби у справах дітей у Львівській області Володимир Лис.

Фото: pixabay

"Ми сподівались, що грошове забезпечення більше стимулюватиме людей ставати патронатними вихователями. Адже патронатний вихователь отримує п'ять прожиткових мінімумів у той період, коли у нього перебуває дитина. У райцентрі це досить непогана сума. Крім того, на кожну дитину він отримує грошове забезпечення у розмірі двох прожиткових мінімумів, - каже Володимир Лис. – Перед тим, як отримати статус патронатного вихователя треба пройти навчання. У нас тепер є сертифікований тренер, який може проводити такі навчання, але це все одно досить складний і тривалий процес. Скажімо, якщо на "перший призов" зголосилось сім сімей, то завершили навчання лише чотири. Зараз у нас є ще дві підготовані сім'ї, і три – які зголосились вчитись".

Володимир Лис не приховує, - робота патронатних вихователів не проста, адже до них потрапляють діти з неблагополучних родин. У них можуть бути і психічні травми, і медичні діагнози. Та найскладніше, коли на патронат потрапляють зовсім малі дітки, адже тоді дуже легко прив'язатись до вихованця. Але в ідеалі дитина може перебувати в патронатній сім'ї  до трьох місяців. Часом цей термін можуть продовжити до півроку. Після цього дитина має або повернутись до рідних батьків, якщо це можливо, або піти на усиновлення. Якщо до батьків повернути неможливо, усиновлювачів не виявилось, дитина все ж потрапляє до дитячого будинку чи інтернату.