Львівщина закликала уряд виділити обіцяні гроші на розвиток Карпат

Кабмін програму прийняв, а закласти фінансування "забув".

Відповідне звернення Львівська обласна рада прийняла на сесії 29 вересня, передає "Еспресо.Захід".

Державну програму розвитку регіону українських Карпат на 2020-2022 роки затвердили у жовтні минулого року, але в Держбюджеті 2020 не передбачено фінансування на цю програму.

"Кабінетом Міністрів України було грубо проігноровано вимогу передбачити фінансові ресурси для розвитку гірських територій", - сказано у зверненні львівських депутатів.

"Ситуація, що склалася, фактично свідчить про те, що у 2020 році прийнята програма функціонує лише номінально, адже не підтверджена жодним фінансовим ресурсом, а отже, існує ризик того, що замість очікуваних реальних розвиткових проєктів гірські території отримають лише обіцянки", - наголошено у зверненні.

Відповідно депутати Львівської обласної ради у своєму зверненні закликали з’ясувати причини невиконання Кабінетом Міністрів України вимог, викладених в указах Президента України від 22.07.2019 № 543/2019 "Про розвиток регіону українських Карпат"  і від 20.09.2019 № 713/2019 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції", в частині передбачення коштів на розвиток гірських територій українських Карпат у Державному бюджеті на 2020 рік. А також ініціювати перегляд Державної програми розвитку регіону українських Карпат на 2020 – 2022 роки, передбачивши внесення певних змін. А саме: запровадити проєктний підхід до впровадження програми за такими видами проєктів:

а) великі інфраструктурні проєкти зі здійсненням відбору проєктів без конкурсної процедури. Пріоритетний напрям: "Розвиток дорожньої інфраструктури". Внести до плану заходів з реалізації Державної програми фінансування дорожньої інфраструктури на виконання Меморандуму про реалізацію проєкту "Мале Карпатське коло" між Львівською обласною радою, Львівською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою, Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Закарпатською обласною радою, Закарпатською обласною державною адміністрацією, Чернівецькою обласною радою, Чернівецькою обласною державною адміністрацією від 09.12.2019;

б) середні проєкти зі здійсненням відбору проєктів на конкурсних засадах та фінансуванням до 15 млн грн на умовах 10 % співфінансування. Пріоритети: 1) "Доступність"; 2) "Безпека"; 3) "Культурна спадщина"; 4) "Збереження довкілля"; 5) "Підтримка розвитку підприємницької діяльності";

в) малі проєкти зі здійсненням відбору проєктів на конкурсних засадах та фінансуванням до 1 млн грн на умовах 10 % співфінансування. Пріоритети: 1) "Доступність"; 2) "Безпека"; 3) "Культурна спадщина"; 4) "Збереження довкілля"; 5) "Підтримка розвитку підприємницької діяльності".

Крім цього, депутати закликають передбачити механізм адміністрування програми через прозорий відбір найбільш спроможної громадської інституції, яка працює у цій сфері, та делегування їй відповідних прав з урахуванням кращих європейських практик адміністрування програм за межами органів виконавчої влади для середніх і малих проектів. Збільшити термін дії програми до щонайменше п’яти років, при цьому збільшивши період реалізації проєктів до щонайменше двох або трьох бюджетних років.