На Львівщині лише три родини померлих медиків отримали компенсації

Хоча коронавірус забрав життя 24-х медичних працівників.

Родина лікаря-терапевта зі Львівщини, який помер внаслідок інфікування COVID-19, отримала одноразову допомогу у розмірі 1,576 млн грн за кошти державного бюджету, повідомляє пресслужба Львівської обласної адміністрації, передає "Еспресо.Захід". Це лише третя родина, якій вдалось отримати компенсацію.

Ще на початку липня уряд виділив кошти Фонду соціального страхування для виплати компенсацій родинам медиків, які померли внаслідок інфікування COVID-19 під час виконання професійних обов'язків. Утім, виявляється, довести, що медик захворів саме на роботі, виявилось не так уже й легко. Кожен випадок спочатку розслідує комісія управління Держслужби з питань праці, до якої входять також представники Фонду соціального страхування. Якщо комісія дійде висновку, що випадок пов'язаний з виконанням професійних обов'язків, родина зможе отримати компенсацію.

"На сьогодні ми маємо повідомлення про 24-х медиків, які померли від COVID-19. З них чотири випадки пов'язали з виконанням професійних обов'язків. Щоправда, одна родина перебуває за кордоном і поки що не може приїхати, аби отримати компенсацію. За деякими випадками ще триває розслідування. Деякі визнали непов'язаними, - каже заступник начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Львівській області Леся Нашора. - Є постанова Кабінету Міністрів, яка чітко розписує, у яких випадках це захворювання можна вважати професійним. Медичні працівники, які залучені до ліквідації епідемії, повинні мати безпосередній контакт з хворим чи з матеріалом (якщо мова про працівників лабораторії), тоді захворювання вважатиметься професійним. Тобто якщо медик заразився від свого колеги медика, який мав контакт з інфекційним хворим, то одному пов'яжуть випадок, а іншому ні. Умовно, якщо лікар-кардіолог спілкувався з лікарем-терапевтом, у якого у відділенні були ковідні хворі, то йому цей випадок не зарахують, як професійний, бо джерелом інфекції буде не пацієнт, а колега по роботі".