ViaCarpatia. В рамках Форуму відбулася розмова про Станіслава Вінценза

Про патрона фестивалю розповів історик та журналіст Андрій Павлишин.

Про це повідомляє “Еспресо.Захід“. 

Розмова відбувалася у Національному музеї - меморіалі жертв окупаційних режимів “Тюрма на Лонцького“. Кілька десятків людей зібралися, аби послухати про геніальну постать Станіслава Вінценза та про його спогади про радянську окупацію “Діалоги з совітами“. 

“Людина найширших інтелектуальних, культурних та гуманістичних горизонтів, наш  земляк та уродженець Галичини.  Після війни він написав спогади, які в результаті різних перетурбацій були названі діалоги з совєтами,  - розповів у коментарі журналістці “Еспресо.Захід“ Андрій Павлишин. - Станіслав Вінценз першу окупацію пережив у себе в Галичині, в горах на Гуцульщині, а другу хвилю в Угорщині. Пізніше емігрував до Франції“. 

Серед учасників розмови - Дмитро Гузій. Другий день чоловік присутній на форумі. 

“Це чудова ініціатива, дуже добре, що вона має всеукраїнський формат, ділиться враженнями пан Дмитро. - У Львові відбулася прекрасна дискусія вчора і сьогодні продовження. Відомі діячі, літератори зібралися і обговорюють загальнокультурологічний аспект української культури. Я сподіваюся, що ці інціативи будуть розвиватися“.