ViaCarpatia. "Поезія – це спосіб олюднювати", – Олена Галета

У Львові відбувається третій форум ViaCarpatia.

Про це говорить літературознавиця та поетка Олена Галета, інформує "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 26 вересня, у Львові відбувся вечір поезії "СИЛАботоніка" від українського Пен-клубу. Свої вірші у бібліотеці Романа Іваничука декламували Ірина Старовойт, Остап Сливинський, Катерина Калитко, Катерина Міхаліцина, Галина Крук, Олена Галета та Ія Ківа. Поети та поетки говорили про силу та слабкість поезії, де вона доречна та чому допомагає суспільству.

"Переконана, що ми навіть коли написали текст, то не до кінця знаємо, що хочемо сказати. Для мене участь тут дуже цінна. Я не змогла відмовити собі прийти. Коли погодилася, то хвилювалась не тому, чи достатньо я поетка, а тому, чи недостатно. Себто така розмова звучить переконливіше, коли говорять не поети, а сторонні люди, для яких важить поезія. Якби я шукала готові формулу, що таке поезія, то сформулювала б все цитатою антрополога Джеймса Гірса. Він казав, що це розширення меж людського дискурсу. Я теж кажу, що це спосіб олюднювати. Робити речі людськими і людяними. Всі, хто говорить – всі поети. Просто говорять вони по-різному. Навіть Джеймс Гірс казав, що він поет, але пише не так, як всі звикли. Думаю, що поезія слабка, бо має два м'язи – метафору та метонімію. Метафора єднає, приєднує до знаного. Та деколи нам не стає підстави для порівнянь. Тоді приходить метонімія. Тому поезія – ексцентризм і солідарність", – говорить Олена Галета.

Додамо, що ViaCarpatia – щорічний Міжнародний форум Центральної та Східної Європи, започаткований 2018 року. Це подія, яка складається з фестивалів, концертів, виставок, майстер-класів та інших заходів за участі українських та закордонних виконавців і учасників.