ViaCarpatia. "Нас врятує випрацювання і створення сюжету, де є всі важливі для спільноти категорії", – Остап Сливинський

Українцям потрібно писати про себе постмодерний роман з багатьма відгалуженнями.

Про це сказав письменник та перекладач Остап Сливинський на Форумі "ViaCarpatia. Місця української сили", повідомляє "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 26 вересня, у Львові розпочався третій форум ViaCarpatia. Цьогоріч окрему платформу для обговорення має український Пен-клуб. Однією з перших подій якого стала презентація-дискусія у Домі Франка "Мости замість стін. Що об'єднує українців" однойменної книжки, яка нещодавно вийшла у "Видавництві Старого Лева". До книги увійшло 20 текстів, які впорядкувала Анастасія Левкова. У презентації взяли участь Андрій Курков, Остап Сливинський, Галина Вдовиченко, Галина Крук, Вікторія Амеліна. Модераторкою стала журналістка Тетяна Терен.

"Дуже тішуся, що мені випала честь бути співавтором цієї книжки. Тема була і залишається актуальною для нас, тому що все ще перебуває у процесі конструювання спільних сюжетів і суспільних понять та категорій, які є в сукупності ідентичності. У своїй промові Ольга Токарчук сказала про те, що не існує те, що нерозказане. Коли ми розповідаємо історії, то наповнюємо себе як спільноту. І як на мене, то вживати категорії батьківщина, незалежність, герой – це все слова, які самі по собі, якщо вони не є частиною оповіді, не є частиною якогось більшого наративу, нічого не означають. Мусить бути покриття цих категорій, створення їхньої додаткової вартості. Треба пропрацьовувати включеність їх у певний сюжет. Оскільки не всі вкладають у ці категорії ті самі сенси", – говорить письменник та перекладач Остап Сливинський.

Остап Сливинський наголосив, що українцям потрібно писати про себе постмодерний роман з багатьма відгалуженнями. Важливо мати відкритий сюжет.