У "Львівській політехніці" відреставрували дві унікальні зали

Невдовзі їх планують внести до світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє пресслужба вишу, передає "Еспресо.Захід".

В історичній будівлі "Львівської політехніки" відкрили дві відреставровані унікальні зали. В одній з них збереглися автентичні меблі XIX ст., а також маскарони з автопортретами Захарієвича та Марконі.

Актову залу та читальний зал старої бібліотеки спроектував видатний архітектор, перший ректор університету Юліан Захаревич. Під час робіт відновили інтер'єр, автентичні меблі та скульптури. Адміністрація "Політехніки" планує ініціювати внесення старих корпусів університету до списку спадщини ЮНЕСКО.

Актову залу почали відновлювати 2015 року. Там відновили картини і скульптури на стінах, колони, світильники, максимально наближаючи до автентичного вигляду 1884 року, який реалізував художник і архітектор Іван Долинський за проєктом Юліана Захаревича.

Реставрацію приміщення студентської читальної зали старої бібліотеки почали 2018 року. У ній збереглися автентичні меблі з 1878-1880 років. Знищений у радянські часи верхній ярус шаф із багатим різьбленням відновлять за кресленнями Захаревича, які знайшли в архівах. Маскарони на шафах — це стилізовані автопортрети архітектора Захаревича та скульптора Марконі.

"У Європі є лише дві такі зали в старих італійських університетах. Щоправда, в жодному з університетів немає такої унікальної конструкції шаф. У радянські часи ці шафи пофарбували олійною фарбою, подекуди ми навіть знайшли плями від чорнил і довелося їх виводити. Ми все відчистили, поремонтували, доповнили всі двері шаф, бо там не було жодного замка, розхитані механізми, збереглися лише клямки на дверях, які ведуть на сходи до верхнього ярусу", – розповів "Еспресо.Захід" керівник реставраційного проєкту, завідувач кафедри архітектури та реставрації Інституту архітектури та дизайну професор Микола Бевз.

Для бібліотеки за старими фотографіями створили аналоги гасових ламп. На підлозі відтворили давній малюнок. Після реставрації шаф ще проведуть малярські роботи на стелі.

Відновлення приміщень провели студенти вишу, аспіранти, доктори за консультаціями іноземних фахівців. Реставрація відбулася без залучення бюджетних коштів.

Невдовзі відновлені зали внесуть в екскурсійні туристичні маршрути. Після закінчення усіх робіт університет ініціюватиме внесення найцінніших споруд "Львівської політехніки" до спадщини ЮНЕСКО.