Уродини Соломії Крушельницької минули під знаком двох важливих подій

Музей великої Меи знову приймає гостей

Від сьогодні почав приймати відвідувачів Музично-меморіальний музей ім. С. Крушельницької, який дотепер для сторонніх був зачинений. Спочатку причиною був Covіd-19, а тоді - ремонтні роботи, пов'язані з тим, що музей постраждав від "верхніх" сусідів, інформує "Еспресо. Захід".

Однак напередодні в один день тут відбулося дві важливих події – підписання меморандуму про співпрацю очільниками цього музею і Львівської опери - Михайлом Кобрином і Василем Вовкуном - та зініційована Спілкою автомобілістів Львівщини прес-конференція на тему "Соломія Крушельницька – перша жінка за кермом автомобіля".

Меморандум, властиво, вагомий через те, що дві поважних інституції - Музично-меморіальний музей ім. С. Крушельницької та Львівський національний академічний театр опери та балету ім. С. Крушельницької - уже відтепер разом готуватимуться до 150-ліття Соломії Крушельницької, яке відбудеться за два роки. Комплекс заходів передбачатиме не лише спільні культурно-мистецькі події, а й пільгові квитки для відвідувачів обох культурних осередків. До речі, на знак пошани музей подарував Львівській опері її оригінальну афішу 1903 року  та організував виставку "Музичний Олімп Львівської опери" до 120-річчя театру.

А щодо обговорення теми "Соломія Крушельницька – перша жінка за кермом автомобіля", то воно – з огляду на власний досвід жінок-водіїв – працівниць Львівелектротрансу, таксистки, представниці патрульної поліції, директорки автошколи, переможниці автоперегонів - вийшло справді дуже цікавим. І навіть дещо театралізованим – завдяки автоледі, колекціонерці ретроавтомобілів Світлані Кравс, яка приїхала до музею на своєму “Сітроені” 1929-го року (в Україні, до речі, таке авто наразі єдине). За словами Світлани Кравс саме такі автівки – а їх було шість - працювали як таксі у Львові наприкінці 20-х років минулого століття.

Варте уваги, що Соломія Крушельницька, попри розтиражовані міфи про неї,  їздила на початку ХХ століття на своєму авто, але в Італії, де мешкала, а не у Львові.  Як варте уваги те, що великий вклад у те, яким автомобіль є сьогодні, зробила жінка: перший у світі тест-драйв як доказ, що  в автомобіля є майбутнє,  провела  німкеня Берта Бенц; склоочисники (двірники) – до того ж майже в тому вигляді, якими вони є сьогодні - вигадала 1903-го року американка Мері Андерсон; дзеркало заднього виду придумала гонщиця, "найшвидша дівчина на землі" початку ХХ століття Дороті Левітт з Лондона; глушник для авто у 1917 році сконструювала теж жінка – Ель Долорес Джонс. І цей перелік є значно довшим.

Як зауважувала свого часу Соломія Крушельницька, навіть коли людина жила би тисячу років, то завжди мала б чим зайнятися і чому навчатись.

Ярина Коваль