У Львові назвали п'ять перешкод, які заважають бізнесу

Дослідження проводила громадська організація "Львівський регуляторний хаб".

Про це інформує "Еспресо.Захід".

Сьогодні, 23 вересня, у "Львівському пресклубі" презентували дослідження на тему "Топ-5 пріоритетів львівського бізнесу". У заході взяли участь Роман Зафійовський (підприємець, член "Комітету підприємців Львівщини"), Сергій Кіраль (заступник міського голови, бізнес-омбудсмен ЛМР), Мар'яна Луцишин (керівниця Західноукраїнського офісу європейської бізнес-асоціації), Микола Савуляк (голова "Клубу ділових людей Україна"), Олександра Чоловська (аналітикиня ГО "Аналітично-адвокаційний центр "Львівський регуляторний хаб") та Тарас Хавунка (керівник ГО "Аналітично-адвокаційний центр "Львівський регуляторний хаб").

Під час пресконференції презентували результати опитування серед таких сфер як готелі та ресторани, роздрібна торгівля, будівництво, інформаційні технології, переробна промисловість, юридичні послуги, освіта, тощо. Також у бізнесу запитували, чи впливає на них місцева влада. 94% відповіли ствердно. 78% опитаних вважають, що місцева влада також має вплив на розв’язання проблем та подолання перешкод.

"Місяць, з серпня по вересень, ми проводили опитування підприємств шляхом онлайн-анкетування, індивідуального інтерв’ювання та фокус-груп. У фокусі перебував малий та середній бізнес", - говорить Олександра Чоловська.

Це опитування дає змогу визначити найбільші проблеми, які заважають бізнесу розвиватися. Його планують передати у Львівську міську раду кандидатам на посаду мера міста Львова, а також політичними партіями, які висувають кандидатів у депутати. Усі експерти погодилися, що проблеми не нові для міста.

Як свідчать результати дослідження, поліпшенню бізнес-клімату в місті сприятиме: вдосконалення процедури підключення до технічних мереж (електро- та газопостачання); налагодження якісної комунікації влади з бізнесом, в тому числі через електронні сервіси; зменшення адміністративного та бюрократичного навантаження; відкритість та прозорість у використанні комунального майна громади; покращення міської інфраструктури, зокрема громадського транспорту, дорожніх розв'язок та систем паркування.

Водночас Олександра Чоловська зазначає, що хоч ці пріоритети ключові, але їх недостатньо. Важливими є також гранти для бізнесу, кредити, програми; покращення якості освіти, залучення бізнесу до промоції міста, дослідження та аналіз реальних потреб підприємців, створення єдиного плану розвитку Львова, спрощення процедури отримання дозволів.

Також Сергій Кіраль зазначив, що підприємці часто не розрізняють компетенцій загальноукраїнської та місцевої влади. Він наголосив, що міська рада не може діяти всупереч законодавству, але зобов’язана створювати якісну інфраструктуру, якою користуватиметься бізнес.