Тарас Кремінь вимагає залишити ЗНО з української мови та літератури для випускників усіх шкіл

Мовний омбудсмен підготував відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. Прохання підтримали низка українських вишів, професори, академіки, поети, письменники та музиканти.

Про це на своїй сторінці у фб повідомив уповноважений із захисту української мови Тарас Кремінь, передає "Еспресо.Захід".

"Ми підготували відкрите звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, адже вважаємо, що вилучення української літератури як обов’язкового навчального компонента з тестових випробувань вступників - це одна з найбільших загроз як щодо освітньої реформи, так і загалом державної гуманітарної політики, тому такі експерименти нам не потрібні", – написав Тарас Кремінь.

Натомість у зверненні пропонують розробити тестові завдання кількох рівнів складності з української літератури для вступників залежно від того, на які спеціальності вони вступатимуть: "гуманітарні" чи "технічні". Звернення до прем’єр-міністра України вже підтримали ВНЗ, академіки, професори, науковці, шевченківські лауреати, поети, письменники та українські музиканти та митці.

Звернення відкрите до підписання. Українців закликають долучатися, додавати себе у коментарях і висловлювати підтримку, встановивши рамку на підтримку ініціативи у власному профілі.