На Львівщині кількість вакансій для освітян зросла увосьмеро

Середня зарплата, яку пропонують учителям, – 5,2 тисячі гривень на місяць.

Про це повідомили "Еспресо.Захід" у відділі інформаційної роботи Львівського обласного центру зайнятості.

У Львівській області поступово оживає ринок праці. За серпень у базі обласного центру зайнятості з'явилося 3,3 тисячі вакансій. Це у 2,6 разу більше, ніж у квітні, тобто на початку карантину. Зменшилась і кількість осіб, що отримали статус безробітного, – 3,2 тисячі в серпні проти восьми тисяч у квітні.

Найбільшою несподіванкою стало раптове збільшення кількості вакансій для освітян. За серпень кількість вакансій у галузі освіти зросла у вісім разів. Із 4,7 тисячі вакансій, що були доступні на 1 вересня, 14,3% – для  вчителів середньої та початкової школи.

"Очевидно, таке зростання вакансій у галузі освіти пов'язане з тим, що з 1 липня вчителів, які досягли пенсійного віку, переводили на строкові контракти. Тобто формально їх мали звільнити, а потім знову прийняти на роботу вже за контрактом. Навіть якщо ту саму особу знову приймали на роботу, дані про це школа мала подати в територіальне відділення центру зайнятості. Ймовірно, не з усіма вчителями-пенсіонерами уклали нові угоди", – пояснили "Еспресо.Захід" у ЛОЦЗ.

Іще однією з причин збільшення кількості вакансій в освіті може бути те, що не усі вчителі готові працювати в умовах карантину. Тим паче, за такі мізерні зарплати. Адже середня зарплата вчителя і початкових, і старших класів, яку пропонують у вакансіях – 5,2 тисячі гривень на місяць. Приблизно стільки (5,1 тис грн) пропонують двірникові. До порівняння: швачкам пропонують роботу із зарплатою в середньому 8,4 тисячі гривень. Найбільш високооплачувана робота, яку можна знайти через центр зайнятості, – водій трамвая та тролейбуса. "Львівелектротранс" готовий платити їм по 15 тисяч грн на місяць.