У Львові показали унікальну ікону Різдва Пресвятої Богородиці

У Національному музею у Львові імені Андрея Шептицького показали давню ікону "Різдво Пресвятої Богородиці", написану майстром Димитрієм у 1560 роки.

Ікона походить з міста Долина, що в Івано-Франківській області. Реставрацію провели у 1980-х у реставраційній майстерні музею.

Про це йдеться на сторінці Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького, передає "Еспресо.Захід".

"То найгарніша ікона 16 століття майстра Димитрія, яка зберігається у нашому музеї. У цьому столітті дуже мало маємо підписних датованих ікон. А тут така рідкість – Димитрій підписує авторство, дату. У нього дуже такий цікавий творчий почерк – його ікони дуже такі урочисто монументальні, піднесені. «Різдво Пресвятої Богородиці» – це храмова ікона майстерного виконання. До фондів музею ікона потрапила з однієї з церков Долини. То ще спадок нашої музейниці Віри Свєнціцької. Ця ікона цікава тим, що виконана у дуже цікавій колористиці, тут дуже такі тонкі нюанси – білим по білому виведені жінки, які прийшли привітати Анну з народженням Богородиці. Дуже цікава, унікальна деталь, якої немає на інших іконах сюжету Різдва Богородиці – ангел прилетів і зупинився над ложем Анни. Правою рукою він благословляє Анну, а лівою вказує на небо. Різдво Пресвятої Богородиці – одне з найбільших релігійних свят, яким починається церковно-літургійний рік, і такий сюжет – гарний початок року", – розповіла "Еспресо.Захід" Марія Гелитович, кандидатка мистецтвознавства, завідувачка відділу давнього українського мистецтва Національного музею імені Андрея Шептицького у Львові.

У музеї зберігається ще одна цікава пам’ятка – найдавніша ікона Різдва Пресвятої Богородиці із села Ванівка на Лемківщині (нині територія Польщі).

Ікону показали до свята Різдва Пресвятої Богородиці, яке християни східного обряду святкують 21 вересня.