У Чехії білоруса засудили до 4,5 року за участь у війні проти України на Донбасі

Засудженого Олександра Фадєєва, який має право постійного проживання в Чехії, також видворять з країни на чотири роки.

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на Радіо Свобода

У Чехії міський суд Праги засудив громадянина Білорусі до 4,5 року позбавлення волі за участь у війні проти України на Донбасі

Вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений.

Звинувачення просило для Фадєєва 15 років позбавлення волі і видворення на необмежений термін.

Його звинувачували за статтею Кримінального кодексу Чехії про "терористичний напад", але суддя вирішила, що звинувачення в активній участі в бойових діях проти українських військ не доведене. Тому Фадєєва засудили за менш серйозною статтею, про "участь в організованому злочинному угрупованні".

Фадєєв свою провину заперечував і стверджував, що тільки хотів допомогти людям захищатися від "українських фашистів", але сам в боях участі не брав. Він визнав участь в чергуваннях і патрулюванні зі зброєю в руках, але стверджував, що стріляв зі зброї тільки під час навчань на полігоні. 

Згідно з матеріалами справи, Фадєєв в період з листопада 2014-го до травня 2016-го неодноразово виїжджав з Чехії в Україну, добираючись до окупованої частини Донецької області з російського Ростова-на-Дону. Там він отримав від угруповання "ДНР" зброю і долучився до виконання військових завдань в лавах так званої "республіканської гвардії" цього угруповання.