У 145-літній історії Байройтського театру з'явиться перша жінка-диригент

Нею стане наша землячка Оксана Линів.

Першою жінкою-диригентом найпрестижнішого оперного фестивалю світу в Байройті стане українка Оксана Линів. Про це йдеться на її сторінці у facebook, передає "Еспресо.Захід".

Властиво, заснований ще  1876- го року у Німеччині Байройтський оперний фестиваль за час свого існування став не тільки центральною мистецькою подією Німеччини, а й такою, де за диригентським  пультом стояли найвидатніші диригенти минулого та сучасності Європи і світу.  Щорічне відкриття фестивалю традиційно вшановує своєю присутністю канцлерка Німеччини Ангела Меркель, а також провідні політики світу, кінозірки та зірки театрального мистецтва. Про запрошення на вагнерівський фестиваль мріє кожен поважний музикант, бо це – особливе визнання.

Заявка, що у 2021-му році за диригентським пультом стоятиме жінка, сколихнула культурний світ ще на початку минулого сезону. За 145 років існування фестивалю це відбудеться вперше. А честь відкрити Вагнерівський фестиваль у 2021 році прем’єрою "Летючого Голландця" матиме відома українська диригентка Оксана Линів.

До речі, керівниця фестивалю і правнучка композитора Ріхарда Ваґнера Катаріна Ваґнер до останнього тримала в таємниці ім’я диригентки, як головну оперну інтригу року, покликану посприяти зламу гендерних стереотипів. 20 вересня в офіційному інтерв’ю Катаріна Ваґнер нарешті оприлюднила ім’я – українка Оксани Линів стане першою жінкою-диригенткою від заснування фестивалю.

"Не маю слів, щоби пояснити, що я зараз відчуваю – це надзвичайно хвилююче та відповідально водночас! Таке запрошення є великою честю для мене!" – написала на facebook Оксана Линів.