На Львівщині розпочали реконструкцію одного з найбільших сховищ газу в країні

Після завершення робіт якість газу, що піднімають зі сховища, можна буде контролювати онлайн.

Про це повідомляє пресслужба "Укртрансгазу", передає "Еспресо.Захід".

На Дашавському підземному сховищі газу розпочали масштабну реконструкцію установки осушення газу з автоматизацією технологічного процесу на виробництві. Це дасть можливість контролювати якість газу, що подається в магістральні газопроводи, в режимі онлайн. Після завершення реконструкції щорічні витрати паливного газу можна буде скоротити на 55-65%. 

"Реконструкція Дашавського ПСГ – один з перших проектів, реалізацію якого ми починаємо в рамках десятирічної програми реконструкції. Наразі спостерігається великий попит на українські підземні газосховища як з боку українських, так і іноземних клієнтів. Тому нам дуже важливо, щоб технічне обладнання газосховищ працювало без збоїв, а процеси закачування та відбору природного газу відбувалися стабільно. Крім того, реконструкція установки осушення газу дасть змогу покращити фізико-хімічні показники. За таких умов клієнтам оператора газосховищ не потрібно буде витрачати додаткові ресурси на очищення блакитного палива", - зазначив т.в.о. генерального директора "Укртрансгазу" Сергій Перелома.

У Дашавському ПСГ може зберігатись 2,2  млрд куб. м. газу. Це третє за обсягами газосховище. Проект реконструкції цього сховища входить до Плану розвитку газосховищ Оператора газосховищ АТ "Укртрансгаз" на 2020-2029 роки. Проєктна вартість реконструкції 216,6 млн грн.

Найбільше в Україні (і друге в Європі) Більче-Волицько-Угерське сховище також розташоване на Стрийщині. Капітальний ремонт Більче-Волицько-Угерського та  Богородчанського ПСГ (Івано-Франківська область) також передбачені цією програмою.