В Ужгороді обіцяють зберегти Дитячу залізницю

І вже через тиждень мають намір відкриють новий сезон навчально-виробничої практики

Про це йдеться на facebook-сторінці "Юні дослідники історії дитячих залізниць України", передає "Еспресо.Захід".

Як зазначено в повідомленні, 27 вересня на Ужгородській дитячій залізниці планують відкрити новий сезон навчально-виробничої практики. Уже цього тижня малу магістраль почнуть готувати до запуску: приведуть до ладу колійне господарство, станційні споруди, перевірять справність рухомого складу. Наразі не відомо, чи встигнуть виконати всі підготовчі роботи до 27 вересня, але працівники залізниці та керівництво обласної адміністрації налаштовані рішуче.

У майбутньому для того, щоб зберегти дитячу залізницю, планують залучити іноземних інвесторів, збільшити протяжність траси до 4 км і перетворити магістраль на цілорічну туристичну атракцію.

Зазначимо, на початку вересня стало відомо про плани "Укрзалізниці" закрити дитячі залізниці в Україні, зокрема й Ужгородську дитячу залізницю.

Утім місцеві громади хочуть зберегти малі магістралі. Зокрема, нещодавно можливості збереження Ужгородської дитячої залізниці обговорювали в Закарпатські ОДА. Тоді польський експерт Піотр Млодзян, зауваживши, що Ужгородська дитяча залізниця завдяки вдалому розташуванню в центрі міста має чудову економічну перспективу, запропонував один з варіантів її збереження – збільшити протяжність до 4 км і запустити відкриті вагони, які, приміром, можна зробити зі старих товарних Боржавської вузькоколійки. У такий спосіб можна перетворити дитячу залізницю на цікавий туристичний об’єкт. Фундація, яку представляв поляк, погодилася надати поїзди в безоплатну оренду на 5 років.

Присутній на зустрічі львів’янин, засновник проєкту "Велодрезини в Україні" Андрій Шафран, запропонував запустити в Ужгороді велодрезину.

А ще кількома днями раніше голова Закарпатської ОДА Олексій Петров розповідав про ті кроки, які мали б допомогти перетворити Ужгородську дитячу залізницю на "місце паломництва" фанатів залізниць: "Звернувся із листом до голови правління АТ "Українська залізниця" Володимира Жмака розглянути подальший розвиток дитячої вузькоколійки в умовах державно-приватного партнерства. Запросив на Закарпаття експерта Піотра Хенріка Млодзяна, який реанімовує подібні об’єкти у Польщі. Його візит планується на кінець тижня. Уже зараз ведемо переговори із потенційними інвесторами. Це шлях до розвитку та успіху, а не перекидання важкого тягаря з одного бюджету на інший".