У п'яти дитячих садках Мукачева облаштували соляні кімнати

Відвідувати їх можуть не лише вихованці дошкільких закладів, але й інші діти за скеруванням сімейного лікаря.

Про це повідомляє  Суспільне Закарпаття, інформує "Еспресо.Захід".

Кімнати обладнали для запобігання у дітей простудних захворювань, ГРВІ та хвороб дихальних шляхів.

Медична сестра садочку №5 Діана Циплюк розповыдаэ:  "Це все соляна плитка, вона уся з солі. Ми включаємо галогенератор, і від повітря воно все накопичується у такі комочки. Скоро буде як у Солотвині. Вихователі приносять з групи іграшки, і дітки тут граються, після чого їх забирають, миють у мильному розчині та висушують".

Помічниця виховательки Іванна Широкай розповіла, що після закінчення процедури в приміщенні миють столики, лавки, іграшки, вмикають кварцеву лампу та проводять дезінфекцію.

Для профілактики захворювань, діти відвідують соляну кімнату два рази на тиждень, розповідає директорка закладу Марина Орбан. "Після того, як дітки перехворіли на ГРВІ або грип, сімейний лікар може виписати довідку, щоб дітки відвідували соляну кімнату від 1 до 10 процедур", — розповіла директорка.

Андріана Бізіля прийшла до дитячого садка за дитиною. Розповіла, що завдяки відвідуванню соляних кімнат вони з сином впродовж цілого року жодного разу не зверталися в лікарню.

Про вплив соляної кімнати на організм розповіла лікарка-фізіотерапевт Світлана Лукащук: "Вона покращує стан слизової оболонки бронхо-легеневого дерева, очищує цю слизову, виводить все мокротиння, слиз і разом з ним алергічні або інші сторонні частинки. Звичайно, є протипокази - це гострий період та певні серцево-судинні захворювання".

У соляній кімнаті одночасно може перебувати 5 дітей, каже начальниця управління освіти Катерина Кришінець-Андялошій. За її словами, отримати процедури можуть не лише вихованці дитсадку, а й діти з мікрорайону, де знаходиться садок із соляними кімнатами. Для цього потрібно направлення від сімейного лікаря.