Рекет у СІЗО: на Рівненщині судитимуть злочинців, які, перебуваючи у слідчому ізоляторі, вимагали гроші в інших затриманих

Групі з трьох осіб загрожує до 12 років ув'язнення.

Рівненська обласна прокуратура завершила досудове розслідування і скерувала до суду справу проти організованої злочинної групи, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначають у прокуратурі, троє чоловіків під час перебування у слідчому ізоляторі у січні-лютому цього року приписували іншим затриманим неіснуючі борги і вимагали їх сплати. При цьому погрожували фізичним і психологічним насильством.

Зокрема, у трьох потерпілих "ділки" вимагали 200 тис. грн та 5 тис. доларів.

"Організатор ОЗУ, 31-річний волинянин, розробив план злочинної діяльності, розподілив функції учасників, керував підготовкою вчинення злочинів та особисто брав участь у вимаганнях. А після заволодіння чужим майном розподіляв "прибуток" між членами організованої групи, при цьому частину залишав для підтримання діяльності угруповання", - йдеться в повідомленні прокуратури.

Також до групи входили 19-річний дубровиччанин та 20-річний уродженець Сарненського району. Вони підшуковували потенційних потерпілих, брали участь у вимаганні, а також застосовували психологічне та фізичне насильство щодо своїх жертв.

Підозрюваних звинувачують у вимаганні (ч. 4 ст. 189 КК України), із кваліфікуючою ознакою "вчинення злочинів у складі організованої злочинної групи". Санкція статті передбачає максимальне покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.