Лікаря зі Львівщини намагалися завербувати спецслужби Росії

Від чоловіка вимагали надавати інформацію про добровольчі батальйони та військовослужбовців.

Про це повідомляє Управління служби безпеки України у Львівській області, інформує "Еспресо.Захід".

Контррозвідники Служби безпеки викрили черговий факт залучення громадянина України до таємної співпраці із російськими спецслужбами. Мешканець Львівщини мав збирати розвідувальну інформацію про учасників добровольчих батальйонів та військовослужбовців, які брали участь у війні на сході країни.

Спецслужбовці встановили, що чоловік тривалий час реабілітував важкохворих військовослужбовців, які отримали поранення і травми в АТО/ООС. Проте, через скрутне матеріальне становище, протягом останніх п’яти років періодично підзаробляв у Росії, надаючи платні послуги з реабілітації дітей з інвалідністю. Під час останнього візиту до країни-агресора він звернувся до міграційної служби, щоб працевлаштуватись офіційно в Санкт-Петербурзі. Потім українця викликали на співбесіду із нібито співробітником міграційної служби, який під час розмови через погрози і залякування вимагав надати інформацію про персональні дані українських військових. Як з’ясувалося, це був співробітник ФСБ. Він змушував лікаря до співпраці на шкоду Україні. Дані мав передати під час наступного візиту до Росії. Проте той не погодився і добровільно звернувся до УСБУ у Львівській області та повідомив про обставини його вербування російською спецслужбою.

Нагадаємо, що спецслужби Росії намагалися завербувати мешканця Івано-Франківщини. Чоловік працював в Амурській області Росії у комерційній структурі, яка займається експортно-імпортними операціями. Представників російських спецслужб цікавили дані про розвиток вітчизняної військової інфраструктури, міжнародну співпрацю в оборонній сфері, а також інформація про нові політичні партії та громадські організації.