Мін’юст запускає штучний інтелект для аналізу злочинців

Міністерство юстиції розробило та починає використовувати програмне забезпечення з елементами штучного інтелекту, яке буде аналізувати злочинців і визначити, чи схильні вони в майбутньому порушувати закон знову.

Про це розповів Денис Малюська, міністр юстиції України на своїй сторінці у facebook, передає "Еспресо.Захід". 

Програму назвали "Кассандра". Її завдання - полегшити роботу співробітникам апробації, котрі готують досудову доповідь. Це документ, який допомагає суддям встановлювати міру покарання. У ньому описується особистість обвинуваченого, а також оцінюється ймовірність скоєння ним нових злочинів у майбутньому.

"Кассандра" цей процес автоматизує. Програма пропонує відповісти на запитання, а на виході співробітник апробації отримує оцінку ймовірності скоєння нового злочину від 0 до 97. Оцінку ставить алгоритм відповідно до відповідей. За те чи інше питання він дає бали, а поті їх підсумовує.

"По суті, це є базовим, але простим штучним інтелектом. При цому "Кассандра не стоятиме на місці. Досить скоро навчиться самостійно, скільки балів необхідно дати за відповідь на те чи інше питання. А вже за кілька років у нас буде масив великих даних за результатами машинного навчання, за яким "Кассандра" навчиться аналізувати не тільки відповіді на простий перелік запитань, а й усі інші дані, які у нас є про злочинця", - зазначив міністр.