На зустрічі в "нормандському форматі" домовилися далі домовлятися

Політичні радники лідерів країн – учасниць Нормандського формату підтримали заклик України "щодо вжиття вичерпних заходів стосовно продовження сталого та всеосяжного режиму припинення вогню".

Про це повідомили на офіційному сайті Президента України, передає "Еспресо.Захід".

Як зазначено в повідомленні, делегація України "вкотре засвідчила величезне прагнення українського народу до встановлення миру на нашій землі". Відтак учасники зустрічі обговорили процес виконання домовленостей, досягнутих лідерами держав "Нормандської четвірки" за результатами саміту в Парижі в грудні 2019 року, подробиці перемовин у мінській Тристоронній контактній групі.

"Ми, як ніхто, зацікавлені, щоб більше не гинули українські військовослужбовці і мирні громадяни, як це відбувалося шість років поспіль", – зазначив керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак. За його словами, Україна зробить усе, щоб зберегти перемир’я та не дати його зірвати.

Також, як повідомили в Офісі президента, під час зустрічі велику увагу приділили питанням взаємного звільнення утримуваних осіб та забезпечення повного й безперешкодного доступу Міжнародного комітету Червоного Хреста до таких осіб.

"Реалізація наданих українською стороною пропозицій дає підстави очікувати досягнення прогресу в доступі міжнародних правозахисних організацій до утримуваних осіб уже найближчим часом", – так окреслили в ОП підсумок перемовин з цього питання.

"Досягнуто домовленості зустрітися у форматі радників лідерів країн – учасниць "Нормандської четвірки" впродовж наступних тижнів та продовжити обговорення виконання Паризьких домовленостей і підготовки Берлінського саміту в Нормандському форматі", – додали в Офісі глави держави.

Ексміністр інфраструктури України Володимир Омелян назвав підсумки перемовин "провальними".

"Якщо коротко – це провал Єрмака, українська делегація повернулася ні з чим! Запитання: в якій тональності, з якими наслідками для російської сторони обговорювалися постійні обстріли українських позицій, вбивство і поранення наших військових? Коли нам видадуть російських вбивць для подальшого суду в Україні? Чи це питання взагалі не розглядалося?!" – розкритикував Омелян підсумки зустрічі в Берліні.

Нагадаємо, 11 вересня українська делегація у складі керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, віце-прем'єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, члена української делегації в ТКГ Андрія Костіна в Берліні взяла участь у зустрічі політичних радників лідерів держав – учасниць Нормандського формату.

До української делегації також увійшли представники Міністерства оборони, Міністерства закордонних справ та Служби безпеки України.