В Ужгороді триває фестиваль на честь автора сценарію "Тіней забутих предків"

Другий літературно-мистецький "Чендей фест 2020", присвячений відомому закарпатському письменнику й кіносценаристу Іванові Чендею, розпочали з обговорення його життєвого та творчого шляху в обласному художньому музеї імені Йосипа Бокшая з трансляцією на міську площу Театральну.

Про це повідомили у міській раді Ужгорода, передає "Еспресо.Захід".

Під час зустрічі 10 вересня в рамках фестивалю презентували друге видання книги спогадів “Іван Чендей у колі сучасників”. Письменник Олександр Гаврош зазначив: наразі про Івана Чендея відомо небагато, а величезну частину його творчих здобутків – заплановане багатотомне зібрання творів автора – ще слід укомплектувати, видати й презентувати сучасникам.

Дослідник творчості Івана Чендея літературознавець Сидір Кіраль розповів про роботу в архівах, де зібрав чимало цікавих відомостей про автора. А також ззауважив, що друком планують видати, зокрема, книгу листів Івана Чендея, які допоможуть ще краще розкрити його багатогранну особистість.

Відтак відбувся круглий стіл "Закарпатці в "Тінях забутих предків" до 55-річчя прем’єри фільму "Тіні забутих предків" Сергія Параджанова. Переглянули фільм, а також презентували документальний фільм "Тіні" Івана Чендея" (режисер В'ячеслав Бігун).

"Чендей фест 2020" має міжнародний характер, хоча через пандемію коронавірусу відбувається з певними корективами. Для більшості глядачів через карантинні обмеження фестиваль відбувається в онлайні, також є пряма трансляція на однойменній фейсбук-сторінці фестивалю та на площі Театральній, де встановлено спеціальний екран.

Фестиваль триває 5 днів. Сьогодні, 11 вересня, у садибі письменника нагороджують лауреатів ІІІ Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Надалі з 12 вересня заходи фестивалю відбуватимуться в селищі Дубове – на малій батьківщині письменника. Там заплановано екскурсію чендеївськими стежками, а також майстер-класи.

Організаторами фестивалю є родина письменника. Проєкт "Чендей Фест 2020" реалізується в межах партнерської програми "Культура. Туризм. Регіони" Українського культурного фонду, Програми USAID "Конкурентоспроможна економіка України" (КЕУ) та Офісу розвитку малого та середнього підприємництва (SME.DO) при Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Проходить за підтримки управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради та благодійної організації "Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея".