Скульптор із Франківщини створює пам’ятник Грушевському для Маріуполя

Коломийський скульптор Василь Андрушко розпочав роботу над проєктом першого на Донеччині пам’ятника Грушевському.

Про це Суспільному розповів керівник ГО "Центр творчих ініціатив "Єдність" міста Маріуполь Анатолій Бутенко.

Василь Андрушко у своїй майстерні виготовить ліплення з глини в натуральну величину. Потім зніматиме форми. Цей виріб відправлять у Львів, де пам’ятник оздоблять бронзою.

"У макеті присутня арка, яка складається з двох половин, тобто з двох половин України, які з’єднуються. На цей варіант візуально треба дивитися згори. Дві половини об’єднані в єдине ціле. Це попередній ескіз, ще можуть бути ще зміни, – зазначив Василь Андрушко. – Масштаб – один до восьми. Постамент буде з чорного каменю – граніту чи темного пісковику. Решта – з бронзи. Грушевський – знакова фігура, Маріуполь заслуговує на це".

Пам’ятник хочуть встановити на вулиці, яка названа у честь Михайла Грушевського. За словами Анатолія Бутенка, він стане першим на Донеччині монументом видатному історикові.

"Крайня точка, де є скромний пам’ятник, – у селищі Гоголеве Полтавської області. У Черкаській області немає, Сумській, Дніпропетровській немає. Ми плануємо поставити пам’ятник Грушевському за 70 км від офіційного кордону з Росією. Він стоятиме обличчям у бік Донецька. Сподіваємося, що його магічний погляд приверне увагу тих, хто в перебуває окупації, і вони зрозуміють, що Україна простягне руку, що ми готові до миру, а вони поставляться до нас із розумінням", – зазначив Бутенко, який і є ініціатором встановлення монумента.

Зараз ініціатори встановлення пам’ятника шукають благодійників та людей, які готові допомогти фінансово. Утім кажуть, що йдеться не лише про благодійні гроші та сподіваються на частину коштів з місцевого бюджету.

Довідково.

Василь Андрушко – скульптор, живописець, поет. Народився 22 березня 1953 року в селищі Ланчин Надвірнянського району на Івано-Франківщині.

Навчався в Ланчинській школі, відтак  на відділі дерева Косівського училища прикладного мистецтва. У 1975-1976 роках був художником-оформлювачем у будівельному тресті Москви. Навчався на факультеті інтер'єру та обладнання Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва (1977-1982).

З 1982 року мешкає і працює в Коломиї. Працював в Івано-Франківському оформлювальному художньому комбінаті та художньо-виробничому комбінаті Художнього фонду України. Член Спілки художників України (з 1993).

Учасник багатьох виставок в Україні та за кордоном, творчих симпозіумах скульптури, публікував свою поезію в періодиці.

Автор і співавтор численних декоративних розписів та рельєфів для інтер'єрів шкіл, магазинів, кафе, настінного розпису в інституті нафти і газу в Івано-Франківську.